Jälke(e)ni – Kristiina Ljokkoi

Helsieni on esillä Tiketti Galleriassa elokuussa! Taiteilija Kristiina Ljokkoi muotoili teoksen, josta putkahtaa esiin Helsienen osterivinokkaita.

Tiketti Gallerian syyskauden 2016 aloittaa kuvataidetta ja biologiaa opiskelleen Kristiina Ljokkoin (synt. 1986) yksityisnäyttely Jälke(e)ni. Näyttely esittelee Ljokkoin maalauksia ja uusia “eläviä veistoksia”, joissa yhdistyvät epäorgaaninen keramiikkaa ja orgaaniset sienet.

Ljokkoin taiteessa ihmisen aika kohtaa usein biologisen ajan. Elävissä veistoksissa ajalliset prosessit eivät ole täysin ihmisen kontrolloitavissa ja ne tuovat teoksiin erityisen olemassaolon ulottuvuuden. Muita tärkeitä teemoja Ljokkoin taiteessa ovat elämän kiertokulku ja mittasuhteiden sekä näkökulman irrottaminen ihmiskeskeisyydestä.

Jälke(e)ni vihjaa elämän jatkumoon yhtä lailla itämaisen filosofian hengessä kuin ekosysteemiajattelunkin valossa. Elämä ei suinkaan ole kaikonnut maalausten kaupungista, vaan ihmisten lähtö on antanut tilaa muille elämänmuodoille. Sienet ja bakteerit muokkaavat infrastruktuuria ja luovat kasvualustaa kasvillisuudelle. Hiljalleen kasvillisuus ja eläimistö valloittavat kaupungin rauniot ja uusi kukoistuksen kausi koittaa.

Näyttelyn teoksissa pohditaan kaupunki-käsitteen muutosta. Kaupan keskittymät haluttiin keskiajalla erottaa ns. villistä luonnosta. Kaupunkien muureilla, kivetyillä kaduilla ja rakennuksilla pyrittiin suojelemaan kaupunkilaisia sääilmiöiltä, petoeläimiltä ja muulta kontrolloinnin ulottumattomissa olevalta luonnolta. Sittemmin ymmärrys ekosysteemin toiminnasta ja ihmiskunnan kehityksen globaaleista mittasuhteista ovat muuttaneet myös kaupunkisuunnittelun perusteita. Luonnon ja kulttuurin välistä tiukkaa rajaa ei enää ole, eikä yhdyskuntasuunnittelussa voida enää ummistaa silmiä muiden eliölajien tarpeilta.

Suomen Biotaiteen seuran hallituksessakin vaikuttavan Ljokkoin teoksia on nähty mm. Galleria Huudossa, Oulun Taidemuseossa sekä Luleå Art Biennalessa. Taiteellisen työskentelyn lisäksi Ljokkoi on kuratoinut mm. Korkeasaaren vanhoihin karhulinnoihin vuonna 2014 perustettuja Grey Cube Gallerioita ja Helsingin Mustikkamaan Syötävän Puiston toimintaa.

Näyttelyn taustalla soi mm. Giant Robotista tunnetun muusikon, arkkitehti Tuomas Toivosen ”Urbanism in the House” sekä Toivosen, saksofonisti-jazzmuusikko Jarno Tikan ja kontrabasisti Lukas Growen liveäänityksiä ääniteosten sarjasta Thinkeries Potbelt. Kyseisiä teoksia on soitettu sienille myös taiteilijan ateljeessa näyttelyä rakentaessa.

Kristiina Ljokkoi: Jälke(e)ni
Tiketti Galleria, 5.8.–27.8.2016