Helsieni Growkit & Starter Kit

Helsieni Growkit

Kasvata maukkaita sieniä kotona kahvinporoissasi!

Osterivinokkaat käyttävät kahvinporoja ravintonaan ja tuottavat satoa pienellä vaivalla. Käytetyt kahvinporot tulevat hyötykäyttöön ja saat samalla ravinteikasta lähiruokaa, jonka alkuperän tiedät ihan tarkalleen.

Helsieni Growkit sisältää kaiken tarvittavan sienten omatoimiseen viljelyyn käytetyissä kahvinporoissa. Mukana tulee pala sienirihmastoa, hengittävää teippiä sekä uudelleenkäytettävä kasvatusastia eli Growkit. Jos teet Growkitin itse, tarvitset vain Helsieni Starter Kitin, joka sisältää palan sienirihmastoa kasvatuksen aloittamiseen sekä hengittävää teippiä Growkitisi aukkojen peittämiseen. Jos kahvi ei ole sinun juttusi, kokeile Helsienen Ready-to-Growkittiä!

Yksityiskohtaisiin ohjeisiin

Pikaohjeet

Sekoita

Desinfioi Growkit ja kansi. Sekoita sienirihmastopussin sisältö Growkitissä tuoreisiin kahvinporoihin. Sulje kansi.

Täytä

Lisää kahvinporoja muutaman päivän välein aina, kun purkin sisältö on lähes kokonaan valkoinen. Jatka kunnes Growkit on täynnä. Pidä kansi suljettuna.

Korjaa sato

Kun sienet puskevat teipit sivuun, ala sumuttaa niitä vedellä vähintään kahdesti päivässä. Kerää koko sienirypäs kerralla pyöräyttämällä tyvestä.

Starter Kit

Growkit S

Ready-to-Growkit XL

Ohjeet

Minulla on uusi Helsieni Growkit ja pussillinen rihmastoa, joka tuli sen mukana.

Aloita heti alta

Minulla on Helsieni Starter Kit eli pussillinen rihmastoa ja haluan tehdä Growkitin itse.

Growkitin tekeminen itse

Haluan aloittaa Growkitin täytön uudestaan käytetyllä rihmastollani.

Aloita vanhalla rihmastolla

Minulla on Ready-to-Growkit tai haluan kasvattaa sieniä olkipelleteissä kahvin sijaan.

Täyttö olkipelleteillä

Growkitin täyttäminen

Tarvikkeet

Tarvikkeet:
- Growkit
- kiehuvaa vettä
- käytettyjä kahvinporoja
- pala sienirihmastoa
- hengittävää teippiä
- sakset
- lusikka
Toimiva rihmasto voi olla täysin irtonaista tai lähes kokonaan valkoista ja yhteenkasvanutta

Unohtuiko rihmastopussi huoneenlämpöön?

Ei hätää! Vaikka rihmastopussia kannattaakin säilyttää avaamattomana jääkaapissa, se useimmiten toimii myös jäätyään päiväkausiksi huoneenlämpöön. Kannattaa aina kokeilla kunhan vain pussissa ei kasva vihreää hometta. Avaamaton rihmastopussi säilyy jääkaapissa joitakin kuukausia.

Toimivat rihmastopussit saattavat näyttää lähes miltä tahansa kuvassa olevien väliltä. Jos rihmasto on kasvanut yhteen, puristele se pienemmiksi murusiksi ennen kuin avaat pussin.

1

Desinfioi Growkit ja välineet

Käytä kiehuvaa vettä

Pese kädet huolellisesti. Varmista, että kaikki Growkitin aukot on peitetty hengittävällä teipillä. Desinfioi Growkit, sen kansi, sakset ja lusikka kiehuvalla vedellä. Näin epäpuhtaudet ja homeet eivät pääse yhtä helposti valtaamaan Growkitiäsi.

Täytätkö Growkitin kahvin sijaan olkipelleteillä? Palaa tästä pellettien ohjeeseen

Sekoita kahvinporot ja sienirihmasto

2

Sekoita kahvinporot ja rihmasto

Käytä desinfioitua lusikkaa

Laita 1-3 suodatinpussillista tuoreita jäähtyneitä kahvinporoja Growkitiin. Puristele rihmasto ensin irtonaiseksi sormin, avaa pussi saksilla ja kaada kahvinporojen päälle. Möyhi rihmasto puhtaalla lusikalla kahvinporojen sekaan. Sulje kansi.

Sopiva paikka

Growkit viihtyy kosteassa eikä täyttövaiheessa tarvitse lainkaan valoa. Ihanteellinen lämpötila rihmaston kasvamiselle on noin 20°C-24°C. Kun sienten kasvu alkaa, ne tarvitsevat valoa ja nauttivat hieman viileämmästä lämpötilasta.

Kahvinporoista

Käytä mieluiten kosteita enintään 12 h vanhoja suodatinkahvin tai pressopannun poroja. Suodatinpussinkin voi laittaa Growkittiin, mutta se homehtuu herkemmin kuin pelkät kahvinporot. Mutteripannun ja espressokoneen porot jäävät liian kuiviksi ja homehtuvat helposti. Jos haluat silti käyttää niitä, suihkuta mukaan aina tilkka puhdasta vettä.

Etkö juo kahvia?

Rihmastoa voi ruokkia myös esimerkiksi kiehuvassa vedessä desinfioidulla kostealla aaltopahvilla tai olkipelleteillä. Käytetyissä teelehdissä taas ei ole riittävästi ravinteita osterivinokkaalle.

Tässä vaiheessa Growkitiin voi lisätä kahvinporoja

3

Lisää tuoreita kahvinporoja

Ruoki Growkitiä noin 3-5 päivän välein

Noin viiden päivän kuluttua kahvinporot ovat peittyneet valkoisen pörröisen sienirihmaston peittoon. Silloin on aika lisätä uusia kahvinporoja. Lisää enintään kaksi täyttä suodatinpussillista ja sulje kansi tiiviisti. Älä sekoita.

Lisää päälle tuoreita kahvinporoja suunnilleen kolmen tai viiden päivän välein eli aina, kun rihmasto on vallannut edelliset. Jos juot vain vähän kahvia eli kahvinporoja tulee vähän kerrallaan, voit lisätä niitä tiheämpään tahtiin. Yritä asetella tuoreet kahvinporot tuuheimman näköisen rihmaston päälle.

Jatka porojen lisäämistä, kunnes Growkit on aivan täynnä. Ei haittaa, vaikka poroja olisi niin paljon että kansi pullottaa, kunhan vain kannen saa tiiviisti kiinni. Kun purkin sisälle ei jää tilaa, sienet kasvavat ulos Growkitin aukoista.

Tervettä sienirihmastoa

Hyvältä näyttää!

Terve rihmasto voi näyttää tältä. Kasvuvaiheessa se on pörröinen ja kirkkaanvalkoinen. Älä huolestu, jos näet Growkitissä keltaista tai oranssia nestettä. Ne ovat entsyymeitä, joita sienirihmasto tuottaa hajottaakseen kahvinporoja.

Jokin on vinossa…

Kahvinporot ovat homehtuneet

Vihreää hometta!

Vihreä Trichoderma-home on sienten kasvattajan yleisin vihollinen. Poista varovasti Growkitistäsi kaikki vihreä home desinfioidulla lusikalla. Lisää sitten tilkka vettä ja hieman uusia kahvinporoja. Mikäli hometta kasvaa paljon, tyhjennä Growkitin sisältö biojätteeseen tai kompostiin ja aloita alusta uudella sienirihmastolla.

Vähennä homehtumisen riskiä! Pese ja desinfioi Growkit huolellisesti ennen kasvatuksen aloittamista. Lisää vain tuoreita kahvinporoja ja käsittele niitä puhtain käsin. Pidä Growkitin kansi aina tiiviisti suljettuna.

Sienet ovat alkaneet kasvaa Growkitin sisällä

Sienet kasvavat Growkitin sisällä

Useimmiten tämä tarkoittaa, että olet odottanut liian kauan ennen seuraavan kahvierän lisäämistä. Rihmasto on jo vallannut edelliset porot eikä se löydä uutta ravintoa, joten se alkaa muodostaa sieniä. Nypi sienten alut pois ja laita päälle uusia kahvinporoja. Jatka porojen lisäämistä muutaman päivän välein, kunnes Growkit on kanteen saakka aivan täynnä. Näin sienille ei jää tilaa kasvaa purkin sisällä, vaan ne puskevat teippien peittämistä aukoista ulos.

Tyssäsikö kasvatus johonkin ongelmaan?

Ota meihin yhteyttä! Autamme ilomielin, joten kerro huolesi ja lähetä kuva rihmastosi tilanteesta osoitteeseen info@helsieni.fi. Sienten kasvu riippuu monesta tekijästä eikä takaiskuista kannata heti lannistua. Haluamme, että onnistut ja siksi lähetämme mielellämme toisen rihmastopussin uutta yritystä varten.

Kun Growkit on täynnä

Sienet työntävät teipin auki itse

4

Viileään ja valoisaan

Ei suoraan auringonvaloon

Kun Growkit on täynnä, siirrä se viileämpään paikkaan. Sienet kasvavat parhaiten alle 20°C lämpötilassa. Kun lähestytään kymmentä astetta, sienten kasvuvauhti hidastuu ja niistä tulee tummempia. Kasvuvaiheessa sienet tarvitsevat hieman valoa – ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta.

Anna teipin olla. Sienet puskevat sen syrjään itse. Teippiä ei kannata irrottaa, sillä pikkuruinen sienikimppu saattaa muuten kuivahtaa ennen aikojaan.

VINKKI:

Kun Growkit on täynnä ja rihmasto on hyvinvoiva, voit ottaa siitä 3-4 ruokalusikallista ja alkaa täyttää uutta Growkittiä. Täytä vanhaan Growkittiin syntynyt kolo kahvinporoilla. Näin lisäät onnistumisen todennäköisyyttä eikä seuraavaa satoa tarvitse odottaa yhtä pitkään, kun uusi erä on aina kasvamassa!

Growkitistä ei kasva mitään

Growkit on täyttynyt aikapäiviä sitten, mutta sieniä ei näy

Yleensä sienet ilmestyvät 2-8 viikon sisällä Growkitin täyttymisestä.

Varmista ensin, että purkki on kanteen saakka täynnä. Siirrä Growkit viileään ja kosteaan paikkaan esimerkiksi ulos parvekkeelle muutamaksi päiväksi (ei kuitenkaan alle 0°C), ulkoeteiseen tai perunakellariin. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, voit pitää Growkitiä jääkaapissa – kuitenkin enintään kaksi päivää.

Sienet kaipaavat kosteutta kasvaakseen, joten voit laittaa Growkitin hupuksi väljästi muovi- tai paperipussin, jonka sisäseiniä tulisi kostuttaa suihkupullolla pari-kolme kertaa päivässä. Tämä ylempänä mainitun kylmäkäsittelyn kanssa voi houkutella sienet kasvuun.

Kostuta sieniä koko kasvun ajan suihkupullolla

5

Pidä kosteana

Sienet kärsivät kuivuudesta

Suomalaisten kotien sisäilma on usein kuiva. Sienet tarvitsevat paljon kosteutta kasvaakseen, joten niitä on hyvä kostuttaa suihkupullolla pari-kolme kertaa päivässä kunnes ne ovat täysikasvuisia.

Voit luoda kostean mikroilmaston sienillesi muovi- tai paperipussin avulla. Älä suihkuta vettä suoraan sieniin, vaan pussin sisäseinille ja laske pussi suuaukko alaspäin ilmavasti Growkitin päälle. Kaikkien Growkitin aukkojen ja sienten tulee jäädä pussin sisään. Voit leikata pussiin reikiä parantaaksesi ilmanvaihtoa. Muista suihkuttaa lisää vettä ainakin kahdesti päivässä.

Korjaa sato kiertämällä kimppua tyvestä

6

Korjaa sato

Irrota koko kimppu kerralla

Osterivinokkaat kasvavat täysikasvuisiksi 5-7 päivän sisällä. Ryppään isoimman sienen lakin ulkoreunat alkavat kiertyä auki. Ota kiinni kimpun tyvestä ja kierrä se irti.

Poimi sienet aina viimeistään 7 päivän kuluttua niiden putkahdettua esiin riippumatta niiden koosta tai muodosta.

Kaipaatko ruoanlaittovinkkejä? Reseptisivultamme löytyy toinen toistaan herkullisempia osterivinokasruokia.

Pidä sienet kosteana pussin avulla

7

Kostuta rihmasto ja teippaa aukko

Saatat saada toisen sadon

Leikkaa pala puhdasta hengittävää teippiä, joka tuli Growkitin tai Starter Kitin mukana, ja peitä aukko uudelleen. Teipin on oltava kunnolla liimattu, jotta kärpäset eivät pääse Growkittiin. Lisää hieman vettä ja sulje kansi tiiviisti. Growkit XL juo noin puoli lasillista. Jos sienikimppuja kasvaa useammasta aukosta, lisää vesi vasta korjattuasi kannen aukosta kasvavan sienikimpun. Jatka kostuttamista kohdan 5 mukaan ja parin viikon kuluttua saatat saada uuden sienisadon.

Jos rihmasto on painunut kasaan, voit lisätä kahvinporoja täyttääksesi tyhjän tilan.

Growkit tuottaa usein kaksi satoa yhdellä täytöllä.

Aloita Growkit uudelleen

Ota terveen näköistä rihmastoa erilleen suunnilleen yhden viidesosan verran sen Growkitin koosta, jonka aiot täyttää. Leikkaa tai murenna tämä osa pienemmiksi paloiksi ja kostuta se. Lopun rihmaston voit käyttää uusiin Growkitteihin tai hävittää kompostissa tai biojätteenä. Käytetty sienirihmasto toimii myös erinomaisena puutarhakatteena.

Peitä Growkitin kyljessä ja päällä olevat reiät uusilla paloilla hengittävää teippiä. Pese ja desinfioi Growkit sisältä kiehuvalla vedellä. Laita pohjalle talteenotettu rihmasto ja tuoreita kahvinporoja tai käytä täyttöpakkaustamme, jos kasvatat sieniä olkipelleteissä. Sulje kansi ja jatka täyttämistä samalla tapaa kuin edellisellä kierroksella.

Growkit ja olkipelletit

Ready-to-Growkit -sientenkasvatussetti olkipelleteillä

Ready-to-Growkit

Kahvinporojen sijaan voit täyttää Growkitisi olkipelleteillä (tilaa täyttöpakkaus). Tämä on hieman nopeampi tapa kasvattaa sieniä, sillä koko purkki täytetään kerralla.

Aloita Growkitin ohjeiden alusta täältä, mutta korvaa kohdat 2-3 tässä alla olevilla. Kannattaa kuitenkin lukea kaikki kohdat, sillä se auttaa ymmärtämään paremmin sienten kasvua.

Tarvitset Growkitin, rihmastoa, olkipellettejä, kauhan tai ison lusikan, sakset, kiehuvaa vettä ja suuren vadin tai pari. Pelletit turpoavat moninkertaisiksi vedessä ja tarvitset tilaa rihmaston ja pellettien sekoittamiseksi. Desinfioi astia ja muut välineet kiehuvalla vedellä.

Turvotetut olkipelletit

2

Desinfioi ja kostuta pelletit

Anna jäähtyä

Laita kuivat olkipelletit desinfioituun vatiin – 20-litraiseen astiaan mahtuu hyvin. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja varmista, että kaikki pelletit turpoavat ja hajoavat puruksi. Jätä pelletit jäähtymään mahdollisimman puhtaaseen paikkaan 1-2 tunniksi. Jos mahdollista, asettele desinfioitu kansi ilmavasti vadin päälle.

Growkit S: 400 g pellettejä ja 1,2 l vettä
Growkit XL: 800 g pellettejä ja 2,4 l vettä

Täyttöpakkaus sisältää 800 g pellettejä.

3

Sekoita rihmasto ja täytä Growkit

Sulje kansi ja säilytä kosteassa

Puristele sienirihmasto irtonaiseksi muruksi ennen kuin avaat pussin. Ripottele muru hieman jäähtyneiden olkipellettien päälle ja sekoita huolellisesti. Lapa seos Growkittiin tiivistäen välillä kevyesti. Pellettimäärää tuntuu olevan vaikea saada purkkiin, mutta kyllä se mahtuu!

Sulje lopuksi kansi tiiviisti kaikilta laidoilta.

Rihmasto kasvaa parhaiten noin 20-24°C lämpötilassa kosteassa paikassa, kuten kylpyhuoneessa. Growkit ei tarvitse valoa ennen kuin sienet alkavat puskea teippejä.

Valmista Growkit itse

Jos olet ostanut Helsieni Starter Kitin, sinun täytyy tehdä kasvatusastia eli Growkit itse. Seuraa sitten tämän sivun kasvatusohjeita.

Poraa tai leikkaa reikiä muovipurkkiin - yksi reikä noin 1,5 litraa kohden

Tee aukkoja

Leikkaa tai poraa noin 15 mm halkaisijaltaan olevia reikiä tiiviisti suljettavan muovipurkin kanteen ja seiniin. Aukkoja tulisi olla yksi jokaista 1,5 litraa kohden.

Leikkaa hengittävä teippi

Leikkaa teippi

Helsieni Starter kitin mukana tulee pätkä hengittävää teippiä. Leikkaa siitä 4-5 cm pätkiä. Tätä teippiä saa tarvittaessa lisää esimerkiksi apteekeista.

Peitä purkkiin tekemäsi reiät teipin paloilla

Peitä aukot

Peitä Growkittiin tekemäsi aukot teipillä. Teipin pitää olla kiinni Growkitin ulkopuolella, jotta sienet saavat puskettua ne auki.

Esimerkkejä itse tehdyistä Growkiteistä