Sienipeti

Sienipeti

Sienipeti on kuin syötävä kukkapenkki, joka tuottaa herkullista ja ruokaisaa satoa hyvin vähällä vaivalla!

Sen voi tampata kukkapenkkien sekaan, rakentaa puun varjoon tai kipata lavakaulukseen tai muuhun ulkolaatikkoon. Sienipeti toimii samalla erinomaisena puutarhakatteena, josta saat lisäksi ruokasieniä!

Osterivinokaspeti pysyy siellä, mihin olet sen laittanut, eivätkä sienet leviä muualle pihaasi. Tämä lahottajasieni tarvitsee kuolleen puun kaltaisen kasvualustan eikä kasva mullassa. Siksi sienipedin voi tehdä huoletta myös kasvimaalle! Lisäksi maatunut sienipeti antaa hyvän kasvualustan muille kasveille.

Mistä sienipeti tehdään?

Helsieni viljelee osterivinokkaita lähiympäristöstä saatavissa kasvualustoissa, kuten paikallisten kahviloiden käytetyissä kahvinporoissa. Kun sato on korjattu, sienirihmaston valtaamassa alustassa on edelleen jäljellä ravinteita sienille. Sienipeti koostuu käytännössä tästä alustasta eli käytetystä sienirihmastosta. Se tarvitsee vain sopivan paikan ulkona tuottaakseen rauhalliseen tahtiin sieniä, kunnes koko kasvualusta on hajonnut.

Kuvassa näkyy sienirihmaston kasvatussäkkejä.


Valmista kasvualustaa sienipetiäsi varten saat hankittua Helsienen viljelmältä Espoon Kerasta. Helsienen alustassa kasvaa itiötöntä osterivinokasta, joka on erinomainen ruokasieni. Nouto onnistuu helposti autolla tai junalla ja nokkakärryllä, sillä Keran juna-asema on vain 200 metrin päässä.

Osterivinokkaita kasvamassa sienipedissä

SIENIPETI

1-10 kasvatussäkkiä käytettyä osterivinokkaan rihmastoa oman pihasi sienipetiä, -polkua tai -toteemia varten

Nouto Helsienen viljelmältä Espoosta

OLKIPELLETTEJÄ

20 kg olkipellettejä, jotka voi lisätä sienipetiin runsaampaa sienisatoa varten

Nouto Helsienen viljelmältä Espoosta

Helsienen farmi

KAUDEN SIENIPEDIT

Meiltä saa kausiluonteisesti tarvikkeet myös mm. siitake- ja siiliorakaspetiin

Nouto Helsienen viljelmältä Espoosta


Näin kokoat sienipedin

Sienipolku

1

Valitse paikka

Pihalle, kasvimaalle, kukkapenkkiin, parvekkeelle

Pihan paras paikka sienipedille on kostea ja varjoisa. Luonnolliset kuopat ja notkot toimivat erittäin hyvin, sillä ne ovat yleensä ympäristöään kosteampia. Älä kaiva sienipedille kuitenkaan koloa maahan. Se kasataan suoraan ruohikon, mullan tai muiden kasvien päälle, vaikkei paikka olisikaan notkossa – helppoa ja vaivatonta.

Sienipetiä voi käyttää puutarhakatteen tavoin esimerkiksi puiden, pensaiden tai kukkapenkkien ympärillä. Se estää rikkaruohoja kasvamasta ja tuottaa lisäksi tavaraa ruokapöytään! Puutarhan tai kasvimaan poluille tampattuna sienipeti imee maasta ylimääräistä kosteutta, joten voit heittää hyvästit mutaisille kengille. Sienipedin saa laittaa myös suoraan puuhakkeen tai karikkeen päälle; saatat jopa saada enemmän sieniä.

Ei pihamaata? Sienipeti viihtyy myös parvekkeella! Sen voi rakentaa esimerkiksi puiseen kasvatuslaatikkoon, jonka pohjassa on reikiä ylimääräisen veden poistoa varten.

2

Kokoa sienipeti

Murenna ja tamppaa

Hanki sopiva määrä käytettyä sienirihmastoa eli kasvualustaa Helsienen viljelmältä Espoon Kerasta. Jos kasvatat itse sieniä Growkitissä, voit käyttää sienipedin teossa sen sisältöä toisen sadonkorjuun jälkeen. Poista rihmastossa mahdollisesti kasvava vihreä home, laita se kompostiin tai jätä maatumaan muualle puutarhaasi.

Murenna käytetty rihmasto pienemmiksi palasiksi – mitä hienommaksi, sen parempi. Asettele se sitten valitsemaasi paikkaan ja tiivistä hyvin, jotta rihmasto kasvaa nopeasti uudelleen yhteen. Sienipedin voi tampata tehokkaasti kävelemällä sen päällä. Tiivis sienipeti tarkoittaa vahvempaa rihmastoa ja enemmän sieniä. Kasvualustan tulisi olla kauttaaltaan vähintään 10 cm paksu tiivistämisen jälkeen.

Sienipedin voi tampata maahan ilman sen kummempia välineitä. Halutessasi voit kuitenkin rajata sen esimerkiksi lavakauluksella. Sienipedin on kuitenkin hyvä olla suoraan kosketuksessa maahan.

Runsaampi sato

Sekoita murennetun rihmaston sekaan olkipellettejä tai olkia! Näin rihmasto saa enemmän ravinteita ja tuottaa siten enemmän sieniä. Jos sekoittaminen on hankalaa, olkipelletit voi myös levittää kerroksittain rihmaston kanssa.

Kostuta pelletit

Saat olkipelletit kostutettua parhaiten kottikärryssä. Kaada kottikärryyn 10 kg pellettejä ja täytä kärry sitten kylmällä vedellä. Anna turvota puolen tunnin ajan ja lisää pelletit sienipetiisi. Toista, kunnes olet kostuttanut haluamasi määrän pellettejä.

Sienipedin koko

Sienipedin voi rakentaa vaikka matalaan lavakaulukseen. Neliömetrin kokoiseen osterivinokaspetiin kannattaa varata
☛ noin 80-100 kg käytettyä rihmastoa tai
☛ 24 kg (3 kasvatussäkkiä) käytettyä rihmastoa, johon lisätään 20 kg olkipellettejä.

3

Kastele kerran

Odota ja korjaa sato

Kastele tampattu sienipeti huolellisesti. Käytä runsaasti vettä. Sienipetiä ei tarvitse Suomen oloissa kastella enää uudestaan kuin tarpeen vaatiessa, vaan se saa tarvitsemansa kosteuden maasta ja sateesta. Mikäli rihmasto on luonnostaan kuivalla paikalla ja ilma on pitkään kuiva ja kuuma, kastelu voi edesauttaa sienisadon kypsymistä. Useimmiten kuitenkin luonto hoitaa lopun eikä sinun tarvitse muuta kuin käydä korjaamassa sato muutaman viikon kuluttua!

Jos sienipetisi kasvaa pohjallisessa laatikossa esimerkiksi parvekkeella, saatat joutua kastelemaan sitä useammin.


Sienipeti mukautuu moneksi:

Sienipolku

pitää kulkuväylät puhtaina mudasta ja rikkaruohoista puutarhassa sekä kasvimaalla.

Sienipenkki

näyttää siistiltä, kun sen rajaa lavakauluksella tai puupölkyillä – muotoile miten haluat.

Sienitoteemi

tuottaa satoa paksummista puupölkyistä useamman vuoden ajan.

Miten toteemi tehdään


Pitääkö sienipeti peittää?

Sienipetiä ei tarvitse peittää. Jos kuitenkin koet peittämisen tärkeäksi, käytä hengittävää ja vettä läpäisevää materiaalia, kuten puutarhaan tarkoitettua kasvuharsoa, aaltopahvia, pudonneita lehtiä tai ripottele päälle ohut kerros multaa. Erityisen kuivilla ja lämpimillä alueilla hyvin rei’itetty muovi voi pitää kosteuden tasapainossa.

Miksi sieneni ovat tummia?

Saman rihmaston osterivinokkaat kasvavat eri värisiksi lämpötilan mukaan. Kesäsato ja sisällä kasvavat sienet ovat yleensä vaaleita. Mitä enemmän syksyn ilma kylmenee, sitä tummempi lakki sieniin kehittyy.

Sienipetini houkuttelee kärpäsiä – mitä teen?

Poista kaikki mädäntyneet, huonot ja limaiset sienet ja kompostoi ne tai heitä biojätteeseen. Lämpimillä ilmoilla kannattaa poimia sienet hieman nuorempina ja pienempinä, jolloin hyönteisten toukat eivät ehdi yhtä helposti ensin.

Kärpäset ovat sienipedin yleisin ongelma, joka johtuu usein ympäröivän luonnon köyhästä monimuotoisuudesta. Mitä enemmän erilaisia kasveja – myös rikkaruohoja – sienipetisi ympärillä on, sitä parempi. Ne luovat muun muassa hämähäkeille sopivia elinympäristöjä. Hämähäkit puolestaan saalistavat sienten houkuttelemia kärpäsiä, jolloin ongelma pysyy luonnostaan kurissa. 

Kärpäset siis valtaavat todennäköisemmin keskellä siistiä ruohikkoa olevan kuin heinikon, pusikoiden tai puiden katveessa lymyilevän sienipedin.

Voiko käytettyä rihmastoa tilata postitse?

Emme lähetä käytettyä rihmastoa postitse. Se on painavaa eikä kovin arvokasta, joten toimituskulut olisivat huomattavasti kalliimmat kuin itse tuote. Nouda käytetty rihmasto viljelmältämme Espoosta, Kutojantie 12. Jos asut Tampereen seudulla, voit ostaa käytettyä rihmastoa kanssaviljelijöiltämme Satohuoneelta.