Helsieni Growbag

Growbag, josta kasvaa osterivinokkaita

Helsieni Growbag

Kasvata kerralla enemmän sieniä kotona!

Helsieni Growbag on täydellinen setti, jolla voi kasvattaa sieniä kotona. Näin yksinkertaista se on: lisää vesi, sekoita ainekset ja anna kasvaa! Growbag sopii kaikille, jotka haluavat kasvattaa lähiruokaa ilman sen suurempia kommervenkkejä. Lastenkin on helppo osallistua valmisteluihin ja seurata rihmaston kasvua.

Tältä sivulta löydät yksityiskohtaiset ohjeet, jotka auttavat onnistumaan sienten kasvatuksessa Growbagissa.

Growbagin ohjeet kohta kohdalta

Tuotekuva: Growbag

Tarvikkeet

Growbag

1 kg olkipellettejä tulee Growbagin mukana

Rihmastopussi tulee Growbagin mukana

Kiehuvaa vettä

Lusikka

Sakset tai veitsi

Pyykkipoikia, paperiliittimiä tai teippiä

Toimiva rihmasto voi olla täysin irtonaista tai lähes kokonaan valkoista ja yhteenkasvanutta

Unohtuiko rihmastopussi huoneenlämpöön?

Ei hätää! Vaikka rihmastopussia kannattaakin säilyttää avaamattomana jääkaapissa, se useimmiten toimii myös jäätyään päiväkausiksi huoneenlämpöön. Kannattaa aina kokeilla kunhan pussissa ei kasva vihreää hometta. Avaamaton rihmastopussi säilyy jääkaapissa joitakin kuukausia.

Toimivat rihmastopussit saattavat näyttää lähes miltä tahansa kuvassa olevien väliltä. Jos rihmasto on kasvanut yhteen, puristele se pieniksi murusiksi ennen kuin avaat pussin.

1

Lisää kiehuva vesi

ja anna jäähtyä

Keitä 3 litraa vettä ja kaada se Growbagin mukana tulleiden olkipellettien (1 kg) päälle Growbagiin. Varmista, että kaikki pelletit kostuvat ja hajoavat pöyhimällä pussia tai sekoittamalla pellettejä lusikalla, joka on desinfioitu kiehuvalla vedellä. Taita pussin suu ilmavasti kiinni, jotta epäpuhtaudet eivät pääse sisään, ja anna jäähtyä 2-3 tuntia.

2

Sekoita rihmasto joukkoon 

Riko rihmasto ensin irtonaiseksi muruksi

Puristele suljettua sienirihmastopussia ronskisti saadaksesi rihmaston irtonaiseksi muruksi. Avaa pussi saksilla ja kaada murut olkipellettien päälle. Sekoita rihmasto ja jäähtyneet pelletit desinfioidulla lusikalla tai purista pussin suu kiinni ja kääntele ja pöyhi pussia. 

3

Sulje pussi ja odota

Pidä 20°C – 24°C huoneenlämmössä 2,5 viikkoa

Nosta pussi pystyyn, sulje pussin suu parilla taitoksella ja kiinnitä se teipillä, paperiliittimillä tai pyykkipojilla. Jätä valkoinen suodatinaukko vapaaksi niin, että ilma pääsee vaihtumaan pussin sisällä.

Ihanteellinen lämpötila rihmaston kasvamiselle on 20°C–24°C. Voit säilyttää pussia tässä vaiheessa myös pimeässä. Anna rihmaston kasvaa 2,5 viikkoa.

4

Leikkaa pussiin viillot

ja siirrä viileään ja valoisaan paikkaan

Noin 2,5 viikon kuluessa rihmasto valtaa olkipelletit. Aikaa voi mennä pari päivää enemmän tai vähemmän, joten seuraa Growbagin kasvua.

Leikkaa pussin etuosaan desinfioidulla veitsellä ristiin 10-15 cm viillot. Tee viillot kiinteäksi muodostuneen rihmaston kohdalle. Voit kääntää Growbagin ylösalaisin ja taitella pussin tyhjän osan rihmaston alle, jottei sinne jää ilmaa. Näin raikas ilma tulee pussiin viiltojen kohdalta ja kannustaa sieniä kasvamaan ulos.

Siirrä Growbag mahdollisuuksien mukaan viileämpään esim. 15°C–18°C ja valoisaan paikkaan – ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Huoneenlämpökin sopii, jos muuta paikkaa ei ole. Kostea ympäristö on erinomainen kasvupaikka.

Säilytä Growbagia etäällä ilmastointilaitteista, tuulettimista lämpöpattereista ja liedestä.

5

Pidä kosteana

esimerkiksi kosteuspussin avulla

Leikattuasi viillot, suihkauta vettä niiden kohdalle. 

Kannattaa tehdä Growbagille kostea pienoisilmasto esimerkiksi paperi- tai muovipussista. Suihkuta puhdasta vettä pussin sisäseinille muutaman kerran päivässä ja laske pussi alassuin mahdollisimman väljästi Growbagin päälle. On tärkeää, että raikasta ilmaa pääsee pussiin vapaasti. Lisäkosteutta saat pitämällä kosteuspussin sisällä Growbagin alla tai vieressä lautasta tai kulhoa, jossa on vettä.

Kosteuspussia kannattaa käyttää sadonkorjuuseen asti, jotta sienet eivät kuivu. Kuiva sisäilma haittaa sienten kasvua.

Korjaa sato kiertämällä kimppua tyvestä

6

Korjaa sato

viikon sisällä siitä, kun kasvu on alkanut

Kerää kaikki saman rykelmän sienet kerralla, kun ensimmäisen lakin reuna alkaa kiertyä auki vaakatasoon tai viimeistään 7 päivän kuluttua siitä, kun huomaat ensimmäiset pienet sienet. Tartu sieniryppään juureen, kierrä ja vedä rauhallisesti rypäs irti käsin. Sieniä ei kannata poimia leikkaamalla, sillä leikatut tyngät saattavat alkaa pilaantua Growbagissa. Sienten mukana lähteneen kasvualustan voi leikata irti sienistä ja hävittää kompostoimalla tai biojätteen mukana.

Growbag voi antaa toisenkin sadon, kun maltat odottaa vielä 2-8 viikkoa. Kosteuden ylläpitäminen on tässä vaiheessa erityisen tärkeää eli kannattaa jatkaa kosteuspussin käyttämistä.

Vanha rihmasto hyötykäyttöön

Kokeile muita tapoja kasvattaa sieniä!

Jäljelle jääneellä rihmastolla voit kokeilla sienten kasvattamista käytetyissä kahvinporoissa tai ulkona sienitoteemissa. Se sopii myös kasvualustaksi tai kasvien katteeksi parvekkeelle tai puutarhaan – aivan kuten sienipeti. Jos Growbagissa kasvaa vihreää hometta, laita homeiset kohdat kompostiin tai biojätteeseen.