Sienitoteemi

Sienitoteemi

Sienitoteemissa viihtyvät monenlaiset sienet, muun muassa osterivinokas, sitruunavinokas, siiliorakas ja kuningasosterivinokas.

Toteemi on paksu, muutamaan osaan sahattu puupölkky, joka tuottaa sienisatoa usean vuoden ajan. Se valmistuu vähällä vaivalla ja näyttää hauskalta puutarhassa!

Sienitoteemi ei kokoamisen jälkeen tarvitse huolenpitoa, kunhan se on varjossa ja tuulensuojassa ja sade pääsee kastelemaan toteemin sekä sitä ympäröivän maaperän luonnollisesti.

Toteemin välit täytetään sienirihmastolla, joka valtaa lopulta koko pölkyn. Verkkokaupastamme löydät eri toteemirihmastoja tai sienipetiin tarkoitettua rihmastoa. Voit käyttää toteemiin myös oman Growkittisi sisältöä sadonkorjuun jälkeen.

Näin kokoat sienitoteemin

Tarvikkeet

Sienirihmastoa saatavana verkkokaupastamme

Paksu pölkky lehtipuuta

Saha / moottorisaha

Vettä

iso paperi- tai jätesäkki tai (biohajoavaa) teippiä

pala aaltopahvia

1

Sahaa pölkky

kolmeen osaan

Sopiva pölkky on halkaisijaltaan 20 cm tai paksumpi ja 50-100 cm korkea. Kokeile, kummin päin pölkky pysyy paremmin pystyssä. Sahaa ensin pölkyn yläpäästä 5-10 cm paksuinen kiekko toteemin kanneksi ja sahaa loppu kahteen tai kolmeen yhtä suureen osaan. Noin 30 cm:n pituiset palat toimivat parhaiten – emme suosittele jättämään paloja kovin paljon pidemmiksi.

Kastele kaikki pölkyn osat ennen toteemin kokoamista.

Valikoimamme sienet kasvavat parhaiten lehtipuussa.

2

Valitse paikka

Kokoa toteemin pohja

Paras paikka sienitoteemille on kostea ja varjoisa kohta, jossa toteemi saa olla useamman vuoden paikoillaan. Sienilajista riippuen toteemi saattaa tuottaa satoa jo ensimmäisen vuoden aikana, mutta usein vasta seuraavana tai sitä seuraavana vuonna.

Aseta aaltopahvi, kartonki tai paperi maahan tasaiseen kohtaan, johon kokoat sienitoteemin. Palan on hyvä olla suurempi kuin toteemin halkaisija.

Kastele pahvi ja murusta sen päälle suunnilleen 1-2 cm paksuinen kerros sienirihmastoa.

VINKKI:

Jos kasvatat sienitoteemia parvekkeella tai katoksen alla, sitä kannattaa pitää hiekalla täytetyssä ruukussa tai laatikossa ja kastella ainakin silloin kun ulkona sataa.

3

Kokoa toteemi

Täytä välit sienirihmastolla

Laita pölkyn pohjapala sienirihmastolla peitetyn pahvinpalan päälle pystyyn. Kastele pölkyn sahauspinta ja murenna sen päälle taas parin sentin kerros sienirihmastoa. Paina pölkyn seuraava osa edellisen päälle, kastele se ja lisää sen päälle sienirihmastoa kuten edellä. Paina tämän päälle sahaamasi ohuempi kiekko sienitoteemin kanneksi. Kastele toteemi kauttaaltaan.

Käytä yhteen toteemiin vain yhden sienilajin rihmastoa!

4

Peitä toteemi

jotta rihmasto pysyy suojassa eikä kuivu

Laita jätesäkki tai suuri paperipussi alassuin koko sienitoteemin päälle ja anna sen olla, kunnes sienirihmasto on päässyt valtaamaan puun. Toteemin peittäminen suojaa rihmastoa ja luo sille hyvän, kostean kasvuympäristön.

Poista pussi kuukauden tai kahden kuluttua.

Jos et halua käyttää pussia tai jätesäkkiä, teippaa rihmastolla täytetyt toteemin välit esimerkiksi biohajoavalla varttamisteipillä. Voit käyttää mitä tahansa muutakin teippiä, mutta muista käydä poistamassa teippi muutaman kuukauden kuluttua, jottei se päädy roskaksi luontoon.

5

Korjaa satoa

Sitä mukaa kun sienet kypsyvät

Esimerkiksi osterivinokkaat kannattaa poimia viikon sisällä siitä, kun pikkuruinen sienirypäs tulee näkyviin. Sienitoteemi tuottaa satoa usean vuoden ajan aina, kun olosuhteet ovat suotuisat.

Sienitoteemia ei välttämättä tarvitse kastella, kunhan se saa riittävästi kosteutta sateesta ja maan kautta. Jos haluat kastella toteemia, kerran kuukaudessa riittää, kun on kyse Suomen kesästä.