Viljelmämme

Helsienen viljelmä: merikontit, kasvihuone ja komposti

Helsienen viljelmä

Viljelmämme koostuu kahdesta käytetystä merikontista, joissa kasvatamme herkullisia ruokasieniä, sekä niiden päälle rakennetusta kasvihuoneesta. Sienten tuottama hiilidioksidi ja konttien ylijäämälämpö luovat kasvihuoneeseemme suotuisat olosuhteet. Osterivinokkaat rakastavat käytetyistä kahvinporoista ja muusta orgaanisesta materiaalista valmistamaamme kasvualustaa. Aivan farmin yllä näkyvät ikkunat antavat suoraan toimistoomme, jossa valmistelemme Helsieni-verkkokaupasta löytyvät Starter Kitit ja Growkitit sienten kotikasvatusta varten.

Innovatiivinen sieniviljelmä

Helsienen viljelmä Karjaalla on modulaarisen kaupunkiviljelyn suunnannäyttäjä Suomessa. Meille modulaarisuus tarkoittaa joustavaa tuotantoa, jota voidaan tarpeen mukaan sekä kasvattaa että pienentää – toisin kuin suuria tehtaita ja tuotantolaitoksia. Kehitämme ja käytämme ratkaisuja ruoan kasvattamiseen kaupungeissa ilman hienostunutta teknologiaa. Yritämme perustaa kaikki liiketoimintamme osa-alueet kiertotalouden periaatteisiin. Kehitämme sienifarmiamme jatkuvasti tekemämme tutkimuksen pohjalta.

Julkaisumme

Uskomme avoimuuteen sekä tiedon ja kokemuksen jakamiseen. Alta voit ladata julkaisumme.

Pilot for a circular urban mushroom farm

Metropolia Urban Food Ecosystem – Helsieni

ModuloFungi Pitchdeck

Spent brewer’s grain as a supplement in oyster mushroom production

Stéphane Helsienen viljelmällä

Kiertotalous

Luonnollisessa maailmassa jätteen käsitettä ei oikeastaan ole olemassa. Kaikki on ruokaa jollekin. Organisaatiomme pyrkii maksimoimaan orgaanisten materiaalien käytön sienten kasvatuksessa. Käytämme esimerkiksi lähialueen ravintoloiden, toimistojen ja kahviloiden käytettyjä kahvinporoja osana sienirihmaston kasvatusalustaa. Sadonkorjuun jälkeen jäljelle jäänyt sienirihmaston kasvualusta toimii mainiosti sienten ulkokasvatuksessa. Käytetystä kasvualustasta tehdään sienipetejä, käytetään pihamaalla puutarhakatteen tavoin tai kompostoidaan ravinteikkaaksi mullaksi. Toisin sanoen kaikki orgaaninen aines palautuu lopulta takaisin maahan.

Kiertotalouskaavio sienten kasvattamisesta käytetyissä kahvinporoissa

Voimme pienentää ympäristöjalanjälkeämme pitämällä ei-orgaanisia materiaaleja, kuten muovia ja terästä, arvokkaina sekä vähentämällä niiden käyttöä, uusiokäyttämällä ja korjaamalla niitä. Haluamme kasvattaa sieniä kuluttamalla mahdollisimman vähän muovia ja käyttämällä helposti saatavilla olevia työkaluja ja tarvikkeita kalliiden ja ainoastaan sienten kasvatukseen suunniteltujen tarvikkeiden sijaan.

Tähtäämme siihen, että viljelmämme käyttäisi mahdollisimman vähän energiaa. Kehitämme menetelmiä, jotka eivät tarvitse sähköä ja suunnittelemme parhaillamme järjestemiämme niin, että voimme tarvittaessa vaihtaa uusiutuvaan energiaan.

Chris, Benoit & Stéphane Helsienen viljelmällä

Konsultointi

Helsieni tarjoaa konsultointiapua low-tech -osterivinokasviljelmän suunnitteluun ja rakentamiseen mahdollisimman pienillä alkuinvestoinneilla. Vaikka meillä onkin eniten kokemusta juuri Suomesta, suuri osa osaamisestamme pätee riippumatta siitä missä päin maailmaa olet. Tarvitsitpa apua teknisissä asioissa, kuten kosteustasapainon tai ilmankierron suunnittelussa, tai kasvualustan valmistamisesta ja vilmelmän pohjaratkaisuissa, niin autamme mielellämme. Voimme tavata etänä tai täällä Helsienen viljelmällä Karjaalla. Ota meihin yhteyttä niin aloitetaan!

info@helsieni.fi

Esikasvatettua rihmastoa

Meiltä saa sopimuksesta myös esikasvatettuja rihmastopusseja. Noin 12 kg kokoiset pussit ovat valmiita tuottamaan runsaan sadon itiöttömiä osterivinokkaita esimerkiksi pienimuotoista myyntiä varten. Ota yhteyttä sähköpostitse info@helsieni.fi ja sovitaan yksityiskohdista tarkemmin!

Reikien poraamista pölkkyihin Kasvata sieniä ulkona -työpajassa

Kierrokset & työpajat

Järjestämme tutustumiskäyntejä ja työpajoja ryhmille, yksityishenkilöille, kouluille ja yhdistyksille. Tule oppimaan sienten kiehtovasta maailmasta, niiden kasvatuksesta tai aloita kouriintuntuvasti kokeilemalla sienten kasvatusta kotonasi!