Sienisosekeitto
Tämä resepti on tehty NY Timesin Mark Bittmanin ohjetta mukaillen.
- 50 – 75 g kuivattuja osterivinokkaita tai muita sieniä
- 2 rkl öljyä paistamiseen
- 1 oksa timjamia tai rosmariinia
- 1 iso sipuli tai 3-4 salottisipulia paloiteltuina
- 1 rkl valkosipulia hienonnettuna
- 150 g tuoreita osterivinokkaita
- 2 dl sherrya tai Madeiraa
- 1 l kasvislientä, kuivattujen sienten liotuslientä tai näiden yhdistelmää
- (2 dl kermaa)
- Silputtua tuoretta persiljaa koristeeksi
OHJEET
Liota kuivattuja sieniä kuumassa vedessä n. 5-15 minuutin ajan, kunnes ne pehmenevät. Nosta sienet pois vedestä reikäkauhalla ja paloittele, jos sienet ovat suuria.
Lämmitä sillä aikaa öljy kannellisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää timjami tai rosmariini, sipuli ja valkosipuli ja ruskista niitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes ainekset ovat pehmenneet. Käännä liesi keskikorkealle lämmölle ja lisää tuoreet sienet. Lisää myös liotetut sienet, kun ne ovat valmiit. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista noin 20 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut sienistä ja ne alkavat ruskistua.
Lisää sherry tai Madeira kattilaan ja sekoittele pohjaa myöten, kun likööri alkaa kuplia. Lisää kasvisliemi tai sienten liotusvesi ja kiehauta. Alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes maut ovat sulautuneet yhteen.
Poista timjamin tai rosmariinin oksa. Alenna lämpö matalaksi ja soseuta keitto sauvasekoittimella makusi mukaan joko hienoksi tai karkeaksi soseeksi. Lisää kerma, jos aiot käyttää sitä. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile persiljasilpulla koristeltuna.