Galette Osterivinokkaista

Galette Osterivinokkaista

Tämän reseptin valmisti Helsienelle Hannele Sorvari. Hänen ruokabloginsa on Vivalaviikonloppu.

AINEKSET

POHJA

  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl ruisjauhoja
  • ½ dl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl timjamia
  • 150 g voita
  • 3 rkl smetanaa
  • 3/4 dl parmesanraastetta
  • 3 tl sitruunankuorta
  • 3/4 dl kylmää vettä

TÄYTE

  • 2 keltasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 rkl öljyä
  • 30 g voita
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 900 g osterivinokkaita
  • ½ dl salviaa tai meiramia
  • 2-3 rkl soijakastiketta
  • mustapippuria
  • 2 dl parmesanraastetta


VALMISTUS

Sekoita jauhot, seesaminsiemenet, leivinjauhe, suola ja timjami keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi se muihin aineksiin murumaiseksi seokseksi. Pyörittele myös parmesanraaste seokseen. Sekoita smetana, vesi sekä sitruunanmehu ja -kuori nesteeksi, jonka leivot tasaisesti mutta ripeästi taikinan joukkoon. Leivo taikina palloksi, litistä sitä hieman levymäiseksi ja laita kelmuun käärittynä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Lämmitä öljy pannulla ja lisää nokare voita. Kuullota pieneksi pilkotut kelta- ja valkosipulit pehmeiksi voi-öljyseoksessa. Sekoita fariinisokeri sipuleiden joukkoon. Nosta lämpöä hieman ja revi huuhdellut osterivinokkaat suikaleiksi sipuleiden joukkoon ja paista muutama minuutti. Lisää ja sekoita soijakastike sieni-sipuliseokseen ja laske lämpöä. Lisää lopuksi mustapippuri, yrtit ja parmesanraaste ja sekoita. Ota pannu sivuun galeten täyttämistä odottamaan.

Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä halkaisijaltaan noin 30 cm:n ympyrä. Taikinan tulisi olla paksuudeltaan noin 0,5 cm. Nosta taikina kaulimen avulla varovasti uunipellille. Levitä täyte keskelle taikinalevyä, jätä etäisyyttä reunoihin noin 5-8 cm. Ripottele täytteen päälle parmesanraastetta. Kääntele reunat täytteen päälle ja voitele ne kananmunalla tai vedellä.

Paista galettea 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 min, mutta vahdi sitä koko paiston ajan. Jos reunat ruskistuvat liikaa, peitä piiras foliolla. Tarjoa reunoiltaan kullanruskea piirakka lämpimänä raikkaan lisukesalaatin kera.