Venäläiset Hapansienet

Venäläiset Hapansienet

Tämä resepti on tehty blogin Beets & Bones ohjetta mukaillen.

AINEKSET

  • 300g tuoreita osterivinokkaita 3 cm suikaleiksi revittyinä
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 1 rkl raastettua piparjuurta
  • 2 valkosipulinkynttä paloiteltuna tai veitsen lappeella murskattuna
  • 1-2 tl suosikkipikkelöintimausteitasi (esim. tillin ja sinapinsiemeniä)
  • 1-2 versoa tuoretta tilliä
  • (3/4 dl hapankaalin tai muun hapatetun ruoka-aineen lientä)

SUOLALIEMI

  • 1 l vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria

VALMISTUS

Laita sienet keskikokoiseen kattilaan ja peitä ne kokonaan vedellä. Lisää ripaus suolaa, kiehauta ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia.

Valmista samalla suolaliemi: kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja liuota sekaan suola ja sokeri. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Lisää jäähtyneeseen liemeen loput ainekset sieniä lukuunottamatta.

Valuta sienet ja laita ne noin litran vetoiseen puhtaaseen desinfioituun lasipurkkiin. Kaada liemi jäähtyneiden sienten päälle. Sulje purkki tiiviisti ja ravista, jotta liemi leviää tasaisesti.

Voit laittaa purkin sisään sienten päälle painon tai kaalinlehden pitääksesi sienet täysin liemen alla.

Pidä purkkia huoneenlämmössä 7-14 vuorokautta kansi löyhästi kiinni, jotta ylimääräinen kaasu pääsee ulos purkista. Muutaman ensimmäisen päivän aikana liemi muuttuu sameaksi ja sienet tummuvat hieman. Noin 4-5 päivän kuluttua voit jo nähdä pientä kuplimista. Kun hapatus on valmis, sienten pitäisi maistua läpikotaisin pikkelöidyn miellyttäviltä.

Tarjoile esimerkiksi hienonnettujen makeiden sipulien, tillin ja persiljan kanssa lorauksella auringonkukkaöljyä tai laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä.

Hapansienet ovat herkullisia myös keitettyjen perunoiden ja voin kera.