Helsieni Growkit

Helsieni Growkit

Helsieni Growkit sisältää kaiken tarvittavan sienien omatoimiseen viljelyyn omista kahvinporoista.

Osta nyt

Tervetuloa Kasvattamaan Osterivinokkaita!

Näin pääset helposti alkuun – Huuhdo Growkit ja sen kansi sisäpuolelta kiehuvan kuumalla vedellä. Sekoita sienirihmastopussin sisältö hieman jäähtyneisiin kahvinporoihin. Sulje kansi huolellisesti. Odota 3-5 päivää rihmaston kasvua. Lisää kahvinporoja. Kun sienet alkavat työntymään purkin kyljessä tai kannessa olevia teippejä vasten, poista teipit ja lisää kosteutta sumutepullolla kahdesti päivässä.

Tilaa Helsieni Growkit -kasvatusvinkit sähköpostiisi (6 viestiä).

Tuore & Herkullinen

Katso reseptit!

Reseptit

recipe-1

made-in-finland

Valmistettu Suomessa

Käytämme kierrätettyjä laatikoita Growkitteinä niin paljon kuin mahdollista. Keräämme pääasissa maitotuotteita sisältäneet laatikot suurkeittiöistä, jotka heittäisivät ne muuten roskikseen. Tällä hetkellä annamme uuden elämän laatikoille, jotka ovat peräisin Arkean ravintoloista Turussa ja HYY:n ravintoloista Helsingissä. Näin pienennämme ekologista jalanjälkeämme ja teemme asiakkaillemme näkyväksi käytännön kiertotaloutta.

 

Osterivinokas?

Osterivinokas (Pleurotus ostreatus) on lahottajasieniin kuuluva, vaaleanvärinen ruokasieni. Suomessa sieni on huomattavan eteläpainotteinen lehtosieni, jota esiintyy kannoissa ja lahoavissa puissa, mutta sitä myös viljellään.

helsinki

Tärkeää sienten kasvatuksessa

HYGIENIÄ – Pese kädet ja työvälineet ja sulje kansi kunnolla. Näin vältät epäpuhtauksien, homeiden ja bakteerien pääsyn sienirihmastoon.

KOSTEUS – Luo syksyistä metsää vastaavat olosuhteet. Sienet kasvavat parhaiten kosteassa paikassa.

Voinko käyttää Growkitiä uudestaan?

Kun olet saanut 2-3 satoa osterivinokkaita Growkit ei tuota enempää. Tyhjennä Growkit puhtaalle lautaselle. Ota talteen noin yksi viidesosa terveen näköistä rihmastoa. Leikkaa talteenotettu osa pienemmiksi paloiksi ja kostuta. Pese ja steriloi Growkit sisältäpäin kuumalla vedellä ja lisää talteenotettu rihmasto ja tuoreita kahvinporoja. Peitä Growkitin kyljessä ja päällä olevat reiät hengittävällä haavateipillä. Sulje kansi ja jatka täyttämistä samalla tapaa kuin edellisellä kierroksella.

Jäljelle jääneen rihmaston voit laittaa kompostiin tai biojätteen sekaan. Voit jopa laittaa sen kosteaan paikkaan puutarhassasi, niin saatat saada ulkona kasvatettuja sieniä.

instruction-icon6

Mushroom Farmer’s Starter Kit

If the whole substrate is too contaminated or dried out, you can order a new starter kit from our webstore. The kit contains a bag of spawn, a piece of breathing tape and an instructions.

Order now

 

Vinkkejä

  • Jos juot espressoa tai mokkapannussa keitettyä kahvia, kahvinporot saattavat olla liian kuivia. Lisää hieman vettä samalla, kun lisäät kahvinporot. Kosteutta voi lisätä esimerkiksi sumutepullolla.
  • Jos juot suodatinkahvia laita koko suodatinpussi Growkitiin.
  • Jos Growkitissä näyttää olevan kilpailevia sieniä, homeita tai bakteereita, poista nämä kohdat kuumalla vedellä desinfioidulla lusikalla. Varmista, että laatikon sisältö ei ole liian kuiva tai kostea. Growkitin pitäminen pimeässä paikassa suojaa rihmastoa.
  • Jos satoa ei ala kuulua, siirrä Growkit viileämpään paikkaan pariksi päiväksi, kuten jääkaappiin tai muuhun kylmään tilaan. Tämä herättää rihmaston.

 Usein Kysyttyä

 

Jos et aloita kasvatusta heti, rihmastopussi säilyy hyvänä jääkaapissa joitain viikkoja. Rihmasto kestää jonkin verran myös pakkasta. Lievä jäätyminen ei sitä tapa. Älä silti säilytä rihmastoa pakkasessa.

Tarvitset yhdestä kolmeen suodatinpussillista käytettyjä kahvinporoja. Sekoita Growkitin mukana tulevan rihmastopussin sisältö käytettyihin kahvinporoihin viimeistään muutaman tunnin kuluttua kahvin keittämisestä. Anna porojen hieman jäähtyä ennen aloittamista.

Voit lisätä kahvinporoja kun valkoinen sienirihmastomatto on peittänyt suurimman osan Growkitissä olevista kahvinporoista. Lisää yksi suodatinpussillinen/espressopannullinen kerrallaan. Älä painele tai tiivistä kahvinporoja laatikon sisällä. Lisättävien kahvinporojen tulee olla tuoreita (alle 12h).

Kyllä. Suodatinpussit ovat puukuitua, jota sienirihmasto käyttää ravintonaan.

Lisää kahvia kunnes Growkit on kokonaan täynnä.

Voit lisätä myös käytettyjä teepusseja, mutta Growkitissä tulee aina olla myös kahvia. Teessä ei ole ravinteita yhtä paljon kuin kahvissa.

Kosteus ja lämpötila sekä kahvinporojen lisäämistiheys vaikuttavat rihmaston ja sienten kasvunopeuteen. Normaalisti aikaa menee 4-8 viikkoa. Tämän jälkeen saat vielä yhden tai kaksi satoa kahden viikon välein.

Sienten määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten kosteus Growkitissä sekä sen ympärillä. Myös hapen saanti ja lämpötila vaikuttavat määrään. Keskimäärin Growkit tuottaa 2-3 satoa, yhteensä noin puoli kiloa. Jokaisen sadon jälkeen Growkitiin tulisi lisätä vähän vettä. Jos kahvinporojen pinta on laskenut ja Growkitiin on tullut tyhjää tilaa, niin voit lisätä uusia poroja vielä tässä vaiheessa.

Osterivinokkaiden kasvatukseen kuuluu kaksi vaihetta. Vaikka osterivinokkaat pystyvät kasvamaan +8°C – 34°C välillä, niin eri vaiheiden ihanteellinen lämpötilojen saavuttaminen vaikuttaa lopputulokseen.

  1. Rihmaston kasvatusvaihe

Joka kerta kun lisäät kahvinporoja Growkitiin, sienirihmasto kasvaa ja valmistaa kasvusalustaa osterivinokkaille. Rihmaston kasvatusvaiheessa ihannelämpötila on +24°C. Rihmasto kasvaa kuitenkin hyvin tavallisessa huoneenlämpötilassa ja parhaiten pimeässä. Älä peitä Growkitin kyljessä ja päällä olevia aukkoja. Kosteudesta Growkitin sisällä tulee pitää huolta.

      2. Sienten kasvatusvaihe

Kun Growkit on täynnä, alkaa sienten kasvatusvaihe. Sienten kasvatusvaiheessa optimi lämpötila on +18°C. Sienet kuitenkin kasvavat hyvin +15°C – 20°C lämpötiloissa. Sienten kasvun voi herättää laittamalla Growkit jääkaappiin pariksi päiväksi. Tässä vaiheessa voit siirtää Growkitin valoisampaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Sienten onnistunut kasvu tarvitsee myös kostean ilman. Kostuta sumutepullolla Growkitin ympäristöä säännöllisesti. Vältä sienten suoraa sumutusta.

Osterivinokkaat alkavat kasvaa noin kahden viikon kuluttua siitä kun Growkit on tullut täyteen. Huomaat kun sienet työntävät teippiä ulospäin. Avaa tällöin teippiä kohdasta, josta sienet alkavat kasvaa. Laita teippi takaisin, kun olet korjannut sadon.

Ongelmien kartoittaminen

Sisäilma on todennäköisesti liian kuiva sienten kunnolliselle kasvulle. Suomessa erityisesti talvisin tuppaa olemaan kuiva sisäilma. Siirrä Growkit pois patterin tai muun lämmön lähteen vierestä, kuten jääkaapin päältä. Aseta Growkit lautaselle tai vadille, jossa on vettä. Vadilta vesi haihtuu hitaasti ja kostuttaa sieniä. Voit myös kokeilla laittaa sienet läpinäkyvään muovipussiin ja sumuttaa pussiin vettä. Sienet kuitenkin tarvitsevat myös happea, joten älä sulje pussia liian tiukasti. Tarvittaessa voit tehdä pussin kylkeen pari reikää.

Hyvinvoiva ja terve kasvualusta Growkitissä on kauttaaltaan vaalean tai beigen värinen. Kahvinporon päälle muodostuva valkoinen nukka kuuluu asiaan. Myös keltainen ja punertava neste Growkitissä on normaalia. Sienirihmasto tuottaa entsyymejä, jotka pilkkovat kahvinporoa ravinnoksi.

Muut sienet ovat saaneet jalansijan, jos havaitset Growkitissä vihreitä tai oransseja läikkiä. Näin saattaa käydä, jos Growkitiä käsiteltäessä ei ole pesty käsiä tai muita työvälineitä, tai jos kasvualusta on liian kuiva tai ilmassa leijuva homeitiö on päässyt livahtamaan Growkitiin samalla, kun olet lisännyt sinne kahvinporoja. Myös valo saattaa antaa homeitiöille etulyöntiaseman, ja se on voittanut rihmaston niiden kamppaillessa samasta elintilasta. 

Pieni homekasvu ei vielä pilaa kasvualustaa. Poista home puhtaalla kuumalla vedellä steriloidulla lusikalla. Poista home aina kun sitä ilmestyy. Pidä Growkitissä kasvualusta kosteana. Jos kuitenkin koko kasvualusta muuttuu vihreäksi. Heitä sisältö kompostiin ja tilaa uusi sienirihmastopussi meiltä webkauppa .

Jos laatikko ei ole täynnä ja sienet alkavat kasvaa laatikon sisällä, on kahvia lisätty Growkitiin liian harvoin. Saat korjattua tilanteen poimimalla sienet ja syömällä ne pois. Tämän jälkeen lisää alustan päälle tuoreita kahvinporoja, kunnes laatikko täyttyy. Sienet kasvavat ulos rei’istä kun laatikko on täynnä.