Helsieni Growkit

Helsienis Growkit

Helsienis Growkit är ett Gör-Det-själv svampodlingskit som du kan fylla med din egen kaffesump!

Köp Nu

Att odla svampar är kul!

Att odla svampar hemma är kul och lätt. Blanda mycelpåsens innehåll med lite kaffesump, vänta tills sumpen är täckt med vitt mycel. Upprepa tills Growkittet är fullt och svamparna börjar växa ut! Spraya dem med vatten två gånger per dag tills de är fullvuxna och skörda på!

Registrera dig till vår ”Kasvatusvinkit” för att motta 6 st. e-posts med instruktioner på hur du kommer igång med ditt Growkit! (på Finska)

Färskt & Utsökt

Ostronskivlingar har en mjuk och söt smak och en härligt fast konsistens. Utforska våra recept och kom igång!

Recept

recipe-1
made-in-finland

Gjord i Finland

Alla våra Growkits är handgjorda i Helsingfors. Vi försöker använda återvunna hinkar för våra Growkits så ofta vi kan. Dessa hinkar används i stora kök och slängs vanligen bort. Vi samlar ihop dem från Arkeas restauranger i Åbo och HYY:s restauranger i Helsingfors och ger dom ett andra liv. På detta sätt minskar vi vårt ekologiska fotavtryck och arbetar för en cirkulär ekonomi.

Vad är ostronskivlingar?

Ostronskivlingar (Pleurotus Ostreatus) växer i olika klimat över hela världen. De växer på gammalt trä och är bland de vanligast odlade svamparna. De är till och med naturligt förekommande i Helsingfors! Stammen vi säljer är en sporlös variant.

Ostronskivlingar är höga i anti-oxidanter, innehåller mycket mineraler och vitaminer och bidrar till en hälsosam kost.

Framgångsfaktorer vid svampodling

HYGIEN – Undvik kontaminering. Använd rena händer och steriliserade verktyg. Stäng locket noga.

FUKT – Återskapa skogsmiljön, när svamparna växer ut, spraya dem regelbundet med vatten.

Starta om ditt Growkitt

Efter att du odlat 2 till 3 satser med färska ostronskivlingar kommer ditt Growkit inte att producera svampar mer. Ta hela substratet ut från ditt Growkit och placera det på ett rent underlag. Välj 20% av substratet som ser bra ut och skär det i bitar. Rengör ditt Growkit, stäng hålen med tejp som andas (fås från ditt lokala apotek), och sterilisera kittet. Placera det skurna substratet i lådan med lite vatten. Vänta 2 dagar för att mycelet ska börja växa igen, sedan kan du börja mata den igen med kaffesump! Återstående 80% av substratet kan sättas i komposten eller i ekologiskt avfall. Du kan även sätta det i en fuktig hörna av din rabatt, det kan till och med fortfarande producera lite svamp!

instruction-icon6

Svampodlarens startpaket

Ifall hela substratet är för kontaminerat eller uttorkat, kan du beställa ett nytt start paket från vår webbutik. Paketet innehåller en mycelpåse, en bit tejp som andas och instruktioner.

Köp Nu

Vanliga Frågor

Beror på temperaturen och fuktigheten. Oftast mellan 4 och 8 veckor. Efter det får du en eller två sats(er) varannan vecka. 
Beror på fuktigheten i och runt Growkittet. I genomsnitt producerar Growkittet 2 till 3 satser, totalt runt 500 gram. Efter varje skörd ska du tillsätta vatten till Growkittet. Ifall substratet krympte, fyll på med mera kaffesump.
Mycelpåsen överlever flera veckor i kylen ifall du inte genast kan börja odla. Lite frost borde inte skada ostronskivling mycelium men det rekommenderas inte att placera mycelpåsen i frysen.
Blanda mycelpåsen med en till tre filter av färsk kaffesump. Kaffesumpen ska användas inom ett par timmar efter att kaffet bryggts .
Så snart det senaste filtret av kaffesump är täckt med vitt fluffigt mycelium kan du tillsätta mera kaffe, vanligtvis varje 2 till 5 dagar. Tryck inte kaffesumpen in i hinken. Tillsätt inte mer än ett filter per gång. Var säker på att kaffesumpen ännu är färsk (under 12 timmar). 
Ja. Kaffefilter är gjorda av träfiber och svampar älskar dem.

Fortsätt lägga till sump tills Growkittet är fyllt till kanten. 
Du kan tillsätta använda tepåsar, men ha alltid lite kaffe också. Teblad innehåller inte lika mycket näring som kaffe.
Ifall du steriliserar (kokar eller värmer upp till 70°C ) det, du kan tillsätta kartong, papper, sågspån, träflis, halm eller annat trä-liknande material.
 Odlandet av ostronskivling delas upp i två distinkta faser

Tillväxtfas

När du tillsätter kaffe till Growkittet växer och sprider sig mycelet. Den gråa ostronskivlingens idealtemperatur är 24°C. Rumstemperatur går bra. I denna fas behöver skivlingen inget ljus.

Fruktningsfas

När Growkittet är fullt väntar du på svamparna att bära frukt. Den optimala temperaturen vid denna fas är 15-20°C. Ifall du inte har ett svalt ställe hemma kan du sätta fruktningsfasen i verket genom att ställa Growkittet i kylen för 1 till två dagar. I denna fas behöver dina svampar lite fukt och ljus. Spraya dem med vatten enligt behov.

Runt två veckor efter att du slutat tillsätta kaffesump kommer svamparna att växa och trycka mot tejpet. Flytta tejpet åt sidan. Du kan lämna hålen täppta där det ännu inte börjat växa någon svamp.

När en svamp i en klunga har en horisontell hatt eller får en skarp kant ska du skörda hela klungan. Ifall svamparna börjar torka ut kan du också skörda. Torra svampar växer inte.

Efter att du odlat 2 till 3 satser med färska ostronskivlingar kommer ditt Growkitt inte att producera svampar mer. Ta hela substratet ut från ditt Growkit och placera det på ett rent underlag. Välj ett 20% av substratet som ser bra ut och skär det i bitar. Rengör ditt Growkit, stäng hålen med tejp som andas (fås från ditt lokala apotek), och sterilisera kittet. Placera det skurna substratet i lådan med lite vatten. Vänta 2 dagar för att mycelet ska börja växa igen, sedan kan du börja mata den igen med kaffe!

Återstående 80% av substratet kan sättas i komposten eller i ekologiskt avfall. Du kan även sätta det i en fuktig hörna av din rabatt, det kan till och med fortfarande producera lite svamp!

Ifall hela substratet är för kontaminerat eller uttorkat kan du beställa en ny påse från vår webbutik.

Felsökning

Detta kan betyda att luften runt Growkittet är för torr. Testa med att flytta Growkittet bort fån värmekällor och ställen med drag. Sätt Growkittet på ett underlag och spraya det med vatten. Det kan även hjälpa att täcka den med en genomskinlig plastfolie med hål i för syreutbyte .
Allt i ditt Growkit som inte är kaffe borde vara vitt eller beige. Du kan även se lite gul eller röd vätska vilket är normala enzymer som produceras av svamparna då de bearbetar sin mat. Men då du ser grönt mögel(ibland orange) har du en svampinfektion.

Kontaminering kan ske ifall du inte tvättar ditt Growkit före använding, om du hanterar det med smutsiga händer, ifall substratet är för torrt… eller helt enkelt om lite mögelsporer (de finns överallt) vinner striden mot dina underbara grå ostronskivlingar!

Ifall det finns kontamination i ditt Growkit, ta ut det med en ren sked. Kolla dagligen in i lådan och ta ut möglet varje gång det växer tillbaka. Säkerställ att substratet alltid är fuktigt. Ifall substratet blir helt grönt, kasta bort allting, rena lådan med alkohol och beställ en ny mycelpåse från vår webbutik.

  • Ifall lådan inte är full har du väntat för länge med att fylla på kaffesump. Ta ut alla växande svampar och tillsätt färsk kaffesump.
  • Ifall du redan slutat fylla lådan gjorde du det för tidigt. Ta ut alla växande svampar, fyll lådan helt och hållet med färsk kaffesump och var redo att ta bort tejpet inom ett par dagar.