Usein Kysyttyä

Usein Kysyttyä

Osterivinokkaiden kasvatus sisällä (Growkit/Starter Kit)


Jos et aloita kasvatusta heti, rihmastopussi säilyy hyvänä jääkaapissa joitain viikkoja. Rihmasto kestää jonkin verran myös pakkasta. Lievä jäätyminen ei sitä tapa. Älä silti säilytä rihmastoa pakkasessa.

Jos rihmastopussisi jäi pidemmäksi aikaa huoneenlämpöön, se saattaa silti toimia, joten kannattaa kokeilla. Mikäli rihmasto ei ala kasvaa eli valkoista nukkaa ei ilmaannu kahvinporoihisi, ota meihin yhteyttä!

Kahvinporot ja sienten kasvualusta

Tarvitset yhdestä kolmeen suodatinpussillista käytettyjä kahvinporoja. Sekoita Growkitin mukana tulevan rihmastopussin sisältö käytettyihin kahvinporoihin viimeistään muutaman tunnin kuluttua kahvin keittämisestä. Anna porojen kuitenkin hieman jäähtyä ennen aloittamista.

Voit lisätä kahvinporoja kun valkoinen sienirihmastomatto on peittänyt suurimman osan Growkitissä olevista kahvinporoista. Lisää yksi suodatinpussillinen/pressopannullinen kerrallaan. Älä painele tai tiivistä kahvinporoja laatikon sisällä. Lisättävien kahvinporojen tulee olla tuoreita (alle 12 tuntia vanhoja).

Kyllä. Suodatinpussit ovat puukuitua, jota sienirihmasto käyttää ravintonaan. Jos juot espressoa tai mokkapannussa keitettyä kahvia, kahvinporot saattavat olla liian kuivia. Lisää hieman vettä samalla, kun lisäät kahvinporot. Kosteutta voi lisätä esimerkiksi sumutepullolla.

Lisää kahvia kunnes Growkit on kokonaan täynnä.


Teetä ei kannata lisätä Growkitiin, sillä siinä ei ole tarpeeksi ravinteita osterivinokkaille. Sen sijaan voit lisätä aaltopahvia, joka on kasteltu kiehuvalla vedellä. Älä kuitenkaan täytä purkkia kerralla, vaan lisää pahvia erissä – aivan kuten kahviakin.


Yleensä pakastamiselle ei ole tarvetta, sillä kahvinporoja lisätään vain vähän kerrallaan Growkitiin. Jos poroja tulee hyvin vähän, niitä voi lisätä tiheämpään tahtiin purkin eri kulmiin. Lisää uusia poroja kuitenkin vain sellaisiin kohtiin, joissa valkoinen rihmasto jo kasvaa tuuheana.

Pakastaminen saattaa lisätä homehtumisen riskiä, mutta voi sitä toki kokeilla, jos se tuntuu ainoalta vaihtoehdolta.

Yleistä


Kosteus ja lämpötila sekä kahvinporojen lisäämistiheys vaikuttavat rihmaston ja sienten kasvunopeuteen. Kun Growkit on täynnä, aikaa ensimmäisen sadon kypsymiseen menee tavallisesti 2-8 viikkoa. Tämän jälkeen saat vielä yhden tai kaksi satoa noin kahden viikon välein.

Esimerkiksi Growkit XL täyttyy noin kahdessa kuukaudessa ja sen jälkeen ensimmäiset sienet kasvavat muutaman viikon kuluessa. Tässä tapauksessa aikaa menee hyvissä kavuolosuhteissa suunnilleen 2-4 kuukautta.


Sienten määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten kosteus Growkitissä sekä sen ympärillä sekä tietysti Growkitin koko. Myös hapen saanti ja lämpötila vaikuttavat määrään. Keskimäärin Growkit tuottaa 2-3 satoa, S-kokoinen noin 300 g ja XL-kokoinen noin 600 g sieniä. Jokaisen sadon jälkeen Growkitiin tulisi lisätä vähän vettä. Jos kahvinporojen pinta on laskenut ja Growkitiin on tullut tyhjää tilaa, niin voit lisätä uusia poroja vielä tässä vaiheessa.

Osterivinokkaiden kasvatukseen kuuluu kaksi vaihetta. Vaikka osterivinokkaat pystyvät kasvamaan +8°C – 34°C välillä, niin eri vaiheiden ihanteellinen lämpötilojen saavuttaminen vaikuttaa lopputulokseen.

  1. Rihmaston kasvatusvaihe

Joka kerta kun lisäät kahvinporoja Growkitiin, sienirihmasto kasvaa ja valmistaa kasvusalustaa osterivinokkaille. Rihmaston kasvatusvaiheessa ihannelämpötila on +24°C. Rihmasto kasvaa kuitenkin hyvin tavallisessa huoneenlämpötilassa ja parhaiten pimeässä. Älä peitä Growkitin kyljessä ja päällä olevia aukkoja. Kosteudesta Growkitin sisällä tulee pitää huolta.

2. Sienten kasvatusvaihe

Kun Growkit on täynnä, alkaa sienten kasvatusvaihe. Sienten kasvatusvaiheessa optimilämpötila on +18°C. Sienet kuitenkin kasvavat hyvin +15°C ja +20°C välillä. Jos sieniä ei ala tulla, vaikka Growkit on ollut täysi jo yli kuukauden, voit yrittää herättää rihmaston laittamalla Growkitin jääkaappiin enintään kahdeksi päiväksi. Siirrä sitten Growkit valoisampaan paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Sienten onnistunut kasvu tarvitsee myös kosteutta. Kostuta sumutepullolla Growkitin ympäristöä säännöllisesti. Vältä sienten suoraa sumutusta.

Osterivinokkaat kasvavat kimppuina. Sato korjataan aina irrottamalla koko kimppu kerralla Growkitistä. Kimppu korjataan syötäväksi, kun yhdenkin sienen lakki alkaa muuttua koveraksi ja lakin reuna kaartuu ylöspäin. Korjaa sienet myös, jos ne alkavat näyttää kuivilta, vaikka eivät olisikaan vielä täysikasvuisia.

Osterivinokkaat alkavat kasvaa noin kahden viikon kuluttua siitä kun Growkit on tullut täyteen. Huomaat kun sienet työntävät teippiä ulospäin. Avaa tällöin teippiä kohdasta, josta sienet alkavat kasvaa. Laita teippi takaisin, kun olet korjannut sadon.

 
Kun olet saanut 2-3 satoa osterivinokkaita Growkit ei tuota enempää. Tyhjennä Growkit puhtaalle lautaselle. Ota talteen noin yksi viidesosa terveen näköistä rihmastoa. Leikkaa talteenotettu osa pienemmiksi paloiksi ja kostuta. Pese ja desinfioi Growkit sisältäpäin kiehuvalla vedellä ja lisää talteenotettu rihmasto ja tuoreita kahvinporoja. Peitä Growkitin kyljessä ja päällä olevat reiät hengittävällä teipillä. Sulje kansi ja jatka täyttämistä samaan tapaan kuin edellisellä kierroksella. Jäljelle jääneen rihmaston voit laittaa kompostiin tai biojätteen sekaan. Voit jopa laittaa sen kosteaan paikkaan puutarhassasi, niin saatat saada vielä muutaman sienen.

Ongelmia


Sisäilma on todennäköisesti liian kuiva sienten kunnolliselle kasvulle. Suomessa erityisesti talvisin tuppaa olemaan kuiva sisäilma. Siirrä Growkit pois patterin tai muun lämmön lähteen vierestä, kuten jääkaapin päältä. Aseta Growkit lautaselle tai vadille, jossa on vettä. Vadilta vesi haihtuu hitaasti ja kostuttaa sieniä. Voit myös kokeilla laittaa sienet läpinäkyvään muovipussiin ja sumuttaa pussiin vettä. Sienet kuitenkin tarvitsevat myös happea, joten älä sulje pussia liian tiukasti. Tarvittaessa voit tehdä pussin kylkeen pari reikää.


Hyvinvoiva ja terve kasvualusta Growkitissä on kauttaaltaan vaalean tai beigen värinen. Kahvinporon päälle muodostuva valkoinen nukka kuuluu asiaan. Myös keltainen ja punertava neste Growkitissä on normaalia. Sienirihmasto tuottaa entsyymejä, jotka pilkkovat kahvinporoa ravinnoksi.

Muut sienet ovat saaneet jalansijan, jos havaitset Growkitissä vihreitä tai oransseja läikkiä. Näin saattaa käydä, jos Growkitiä käsiteltäessä ei ole pesty käsiä tai muita työvälineitä, tai jos kasvualusta on liian kuiva tai ilmassa leijuva homeitiö on päässyt livahtamaan Growkitiin samalla, kun olet lisännyt sinne kahvinporoja. Myös valo saattaa antaa homeitiöille etulyöntiaseman, ja se on voittanut rihmaston niiden kamppaillessa samasta elintilasta.

Pieni homekasvu ei vielä pilaa kasvualustaa. Poista home puhtaalla kuumalla vedellä steriloidulla lusikalla. Poista home aina kun sitä ilmestyy. Pidä Growkitissä kasvualusta kosteana. Jos kuitenkin koko kasvualusta muuttuu vihreäksi. Heitä sisältö kompostiin ja tilaa uusi sienirihmastopussi meiltä.

Jos laatikko ei ole täynnä ja sienet alkavat kasvaa laatikon sisällä, on kahvia lisätty Growkitiin liian harvoin. Saat korjattua tilanteen poimimalla sienet ja syömällä ne pois. Tämän jälkeen lisää alustan päälle tuoreita kahvinporoja, kunnes laatikko täyttyy. Sienet kasvavat ulos rei’istä kun laatikko on täynnä.

Sienten ulkokasvatus


Eivät. Helsienen myymät sienet tarvitsevat kostean puupölkyn kaltaista materiaalia syödäkseen eivätkä ne leviä mullassa. Jos laitat käytettyä rihmastoa puutarhaasi, saatat saada vielä muutamia sieniä. Kun sienten ruoka loppuu, rihmasto maatuu paikoilleen.