Puutapit

Kasvata sieniä puutarhassasi

Sienten ulkokasvattaminen on hauskaa ja helppo!

Poraa

Poraa 4 – 5 riviä reikiä lomittain ”timantti” kuviona.

Ymppää

Työnnä tapit reikiin ja naputa ne sisään pölkkyyn.

Peitä

Peitä reiät vahalla.

Helsieni Kauppa


Lataa Ohjeita Täältä (PDF)

Pölkyn ja kannon valitseminen

Kasvatukseen sopivat pölkyt voidaan sahata mihin tahansa vuodenaikaan kaadetuista puista. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme kuitenkin käyttämään puita, jotka kaadetaan lopputalvesta /alkukeväästä juuri ennen silmujen puhkeamista. Tällöin puun rungon kosteus ja mahlan määrä on korkeimmillaan. Pölkkyihin ympätyn sienen rihmasto hyötyy korkeasta sokeripitoisuudesta ja kosteudesta vallatessaan kasvualustan. Valitse sienten kasvatukseen pölkkyjä ja kantoja, jotka ovat terveitä eivätkä sisällä muita sieniä, koska ne voivat kilpailla niiden sienilajien kanssa, joita yrität kasvattaa. Puun kuori tulisi olla pölkyissä ja kannoissa paikoillaan ja mahdollisimman ehjä. Kuori toimii luontaisena suojana muita lahottajasieniä vastaan. Sopivan kokoinen pölkky on paksuudelta 10 – 30 cm ja pituudelta noin 1 m. Ymppää pölkyt ja kanto aikaisintaan 1-2 viikon kuluttua puun kaatamisesta. Suosittelemme ymppäämään pölkyt viimeistään 3 kk kuluttua puun kaatamisesta.

Valitse sieni

Helsieni myy tappeja, jotka on siroteltu erilaisilla sienilajikkeilla. Alla oleva taulukko auttaa sinua valitsemaan sopivan sieniä kasvattamaan lokistasi.


Meidän valinta

SIITAKE

OSTERIVINOKAS ”HELSINKI”

LAKKAKÄÄPÄ

KOIVUVINOKAS 

 SININEN OSTERIVINOKAS

3 SIENIÄ SETTI

Helsieni Kauppa


Ohjeet sienten pölkky- ja kantoviljelyyn

Ymppäämisessä tarvittavat tarvikkeet

  • 8,5 tai 9 mm poranterä
  • Porakone
  • (Kumi)nuija
  • Puutarhavahaa, mehiläisvahaa tai tuorekelmua

Ennen kuin aloitat

Aktivoi sienirihmasto antamalla puutappien levätä huoneenlämpöisessä pimeässä paikassa viikon verran ennen ymppäämistä. Puutappipussi säilyy huoneenlämmössä kuukauden. Suosittelemme puutappien säilyttämistä jääkaapissa, mikäli rihmastoa halutaan säilyttää pidempään (1 kk tai enemmän). Puutapit ja niiden sisältämä rihmasto säilyvät jääkaapissa 6 kuukautta.

Menetelmä

Poraa 35 mm syviä reikiä, muutaman millimetrin pidempiä kuin itse puutappi. VIHJE: Kiepauta teippi poranterän ympäri merkitsemään oikeaa syvyyttä. Tee 4 – 5 riviä reikiä, enintään 15 cm etäisyydellä toisistaan ​​lomittain ”timantti” -kuviona pölkyn ympäri. Kantoja ympätessä reiät porataan leikkauspintaan sisentyvinä kehinä, kuoren ja puun keskiosan välisellä alueella noin 10 cm etäisyydellä toisistaan.

Pese kädet, ota puutapit pussista ja aseta ne reikiin yksitellen. Nuiji tapit sisään mikäli tarve. Puutapit tulisi työntää kokonaan reikään. Älä jätä tappeja pullottamaan puun pinnan ulkopuolelle. Varmista, että olet työntänyt tapin, jokaiseen tekemääsi reikään. Älä jätä reikiä tyhjäksi, sillä muut itiöt löytävät tyhjistä rei-istä nopeasti kasvualustan itselleen. Peitä reiät puutarhavahalla. Näin kosteus säilyy puussa paremmin ja estät loisten ja kilpailevien sienten invaasion. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi vahaa, voit myös kiertää tuorekelmun pölkyn ympärille.

Laita pölkyt kosteaan, varjoisaan paikkaan puiden suojaan. Aseta ympätyt pölkyt oksien, halkojen, kuormalavan tai muun päälle siten, että ne eivät ole suorassa kosketuksessa maahan. Riittävä kosteus on tärkeää, jotta sienirihmasto saa vallattua puun onnistuneesti. Kuivana kesänä/kautena  pölkkyjä on hyvä kastella ajoittain. Kosteuden säilymiseksi pölkyt voi peittää esimerkiksi säkkikankaalla tai peiteharsolla. Ympätyn sienen rihmasto valtaa n. 6-12 kuukaudessa pölkyn tai kannon kasvualustakseen. Valtaamiseen kuluva aika riippuu sienityypistä, puulajista ja pölkyn tai kannon koosta. Kapeammissa pölkyissä on nopeampi kasvattaa sieniä kuin paksummissa pölkyissä. Pölkkyjen leikkauspinnalla tai kannon päällä oleva valkoinen kasvusto on merkki onnistuneesta ymppäyksestä.


Sienisato

Onnistuneesti ympätty pölkky tai kanto antaa satoa oikeissa olosuhteissa, mutta satoa on vaikea ennustaa. Jos haluat, voit pakottaa pölkyt antamaan satoa upottamalla ne kylmään veteen 12-24 tunniksi. Sienet kasvavat pölkystä yleensä 7-10 päivän kuluessa liotuksesta. Kun olet korjannut sienisadon, anna pölkkyjen levätä 6-8 viikkoa ennen kuin pakotat uuden sadon.


Ammattilaisille

If you are interested in setting up a commercial scale operation (>100 logs), please get in touch! We can help you with training, equipment and selecting appropriate mushroom varieties. We are currently looking for farmers who want to work together and develop the outdoor mushroom cultivation industry in Finland. We highly recommend visiting the mushroom cultivation section of the Small Farms Program of Cornell University. They also produced an excellent best practices manual. Download the PDF: Best Management Practices for Log-Based Shiitake Cultivation.


Erityiset sienityökalut

Näillä työkaluilla, jotka on tehty sieniteollisuudelle, poraaminen ja siementen suuri määrä lokeja kulkee paljon nopeammin.

DOWEL SPAWN DRILL BIT

ANGLE GRINDER ADAPTER

SAWDUST SPAWN INOCULATION BUNDLE