Puutapit

Kasvata sieniä puutarhassasi

Sienten ulkokasvattaminen on hauskaa ja helppoa!

Poraa

Poraa 4 – 5 riviä reikiä lomittain ”timantti” kuviona.

Ymppää

Työnnä tapit reikiin ja naputa ne sisään pölkkyyn.

Peitä

Peitä reiät vahalla.

Helsieni KauppaLataa Ohjeita Täältä (PDF)


Pölkyn ja kannon valitseminen

Kasvatukseen sopivat pölkyt voidaan sahata mihin tahansa vuodenaikaan kaadetuista puista. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme kuitenkin käyttämään puita, jotka kaadetaan lopputalvesta /alkukeväästä juuri ennen silmujen puhkeamista. Tällöin puun rungon kosteus ja mahlan määrä on korkeimmillaan. Pölkkyihin ympätyn sienen rihmasto hyötyy korkeasta sokeripitoisuudesta ja kosteudesta vallatessaan kasvualustan. Valitse sienten kasvatukseen pölkkyjä ja kantoja, jotka ovat terveitä eivätkä sisällä muita sieniä, koska ne voivat kilpailla niiden sienilajien kanssa, joita yrität kasvattaa. Puun kuori tulisi olla pölkyissä ja kannoissa paikoillaan ja mahdollisimman ehjä. Kuori toimii luontaisena suojana muita lahottajasieniä vastaan. Sopivan kokoinen pölkky on paksuudelta 10 – 30 cm ja pituudelta noin 1 m. Ymppää pölkyt ja kanto aikaisintaan 1-2 viikon kuluttua puun kaatamisesta. Suosittelemme ymppäämään pölkyt viimeistään 3 kk kuluttua puun kaatamisesta.

Valitse sieni

Helsieni myy tappeja, jotka on ympätty erilaisilla sienilajikkeilla. Alla oleva taulukko auttaa sinua valitsemaan sopivan sieniä kasvattamaan lokistasi.


Meidän valinta

SIITAKE

OSTERIVINOKAS ”HELSINKI”

LAKKAKÄÄPÄ

TALVIJUUREKAS 

RIKKIKÄÄPÄ

KOPPELOKÄÄPÄ

Helsieni Kauppa


Ohjeet sienten pölkky- ja kantoviljelyyn

Ymppäämisessä tarvittavat tarvikkeet

  • 9 mm poranterä
  • Porakone
  • (Kumi)nuija
  • Puutarhavahaa, mehiläisvahaa tai tuorekelmua

Ennen kuin aloitat

Aktivoi sienirihmasto antamalla puutappien levätä huoneenlämpöisessä pimeässä paikassa viikon verran ennen ymppäämistä. Puutappipussi säilyy huoneenlämmössä kuukauden. Suosittelemme puutappien säilyttämistä jääkaapissa, mikäli rihmastoa halutaan säilyttää pidempään (1 kk tai enemmän). Puutapit ja niiden sisältämä rihmasto säilyvät jääkaapissa 6 kuukautta.

Menetelmä

Poraa 35 mm syviä reikiä, muutaman millimetrin pidempiä kuin itse puutappi. VIHJE: Kiepauta teippi poranterän ympäri merkitsemään oikeaa syvyyttä. Tee 4 – 5 riviä reikiä, enintään 15 cm etäisyydellä toisistaan ​​lomittain ”timantti” -kuviona pölkyn ympäri. Kantoja ympätessä reiät porataan leikkauspintaan sisentyvinä kehinä, kuoren ja puun keskiosan välisellä alueella noin 10 cm etäisyydellä toisistaan.

Pese kädet, ota puutapit pussista ja aseta ne reikiin yksitellen. Nuiji tapit sisään mikäli tarve. Puutapit tulisi työntää kokonaan reikään. Älä jätä tappeja pullottamaan puun pinnan ulkopuolelle. Varmista, että olet työntänyt tapin, jokaiseen tekemääsi reikään. Älä jätä reikiä tyhjäksi, sillä muut itiöt löytävät tyhjistä rei-istä nopeasti kasvualustan itselleen. Peitä reiät puutarhavahalla. Näin kosteus säilyy puussa paremmin ja estät loisten ja kilpailevien sienten invaasion. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi vahaa, voit myös kiertää tuorekelmun pölkyn ympärille.

Laita pölkyt kosteaan, varjoisaan paikkaan puiden suojaan. Aseta ympätyt pölkyt oksien, halkojen, kuormalavan tai muun päälle siten, että ne eivät ole suorassa kosketuksessa maahan. Riittävä kosteus on tärkeää, jotta sienirihmasto saa vallattua puun onnistuneesti. Kuivana kesänä/kautena  pölkkyjä on hyvä kastella ajoittain. Kosteuden säilymiseksi pölkyt voi peittää esimerkiksi säkkikankaalla tai peiteharsolla. Ympätyn sienen rihmasto valtaa n. 6-12 kuukaudessa pölkyn tai kannon kasvualustakseen. Valtaamiseen kuluva aika riippuu sienityypistä, puulajista ja pölkyn tai kannon koosta. Kapeammissa pölkyissä on nopeampi kasvattaa sieniä kuin paksummissa pölkyissä. Pölkkyjen leikkauspinnalla tai kannon päällä oleva valkoinen kasvusto on merkki onnistuneesta ymppäyksestä.


Sienisato

Onnistuneesti ympätty pölkky tai kanto antaa satoa oikeissa olosuhteissa, mutta satoa on vaikea ennustaa. Jos haluat, voit pakottaa pölkyt antamaan satoa upottamalla ne kylmään veteen 12-24 tunniksi. Sienet kasvavat pölkystä yleensä 7-10 päivän kuluessa liotuksesta. Kun olet korjannut sienisadon, anna pölkkyjen levätä 6-8 viikkoa ennen kuin pakotat uuden sadon.


Ammattilaisille

Jos olet kiinnostunut sienten ulkokasvatuksesta kaupallisessa skaalassa (>1000 pölkkyä vuodessa), ota meihin yhteyttä! Voimme auttaa sinua koulutuksen ja välineiden kanssa sekä sopivan sienilajin valitsemisessa. Etsimme viljelijöitä, jotka haluavat tehdä yhteistyötä ja kehittää sienten ulkokasvatusalaa Suomessa. Suosittelemme käymään Small Farms Program of Cornell Universityn sientenkasvatussivulla. Sieltä löytyy myös erinomainen parhaiden käytäntöjen opaskirja. Lataa PDF: Best Management Practices for Log-Based Shiitake Cultivation.