Kasvata sieniä puutarhassasi

Viime viikolla vierailimme Eric Puron luona Lohjalla, missä hänellä on uusi ulkosienifarmi Gifts from Metsä (Metsän lahjat). Tänä keväänä Eric on ympännyt yli 1000 tukkiin erilaisia sieniä, kuten siitake, osterivinokas, koivunkantosieni, runkokynsikäs, ja lakkakääpä. Eric on viljellyt siitakesieniä Kentuckyssä Yhdysvalloissa useita vuosia ja nyt hän aikoo tehdä samaa täällä Suomessa. Paikalliset ilmasto-olot eteläisessä Suomessa ovat hyvin erilaiset verrattuna kuumaan ja kosteaan Kentuckyyn. Siksi hän tekee useita erilaisia kokeiluja ja seuraa tarkasti tukkiensa kosteutta ja sienten kasvua. Eric aikoo myös kokeilla erilaisia kastelumenetelmiä selvittääkseen, mitkä käytännöt toimivat parhaiten Suomen kuivassa ja kylmässä ilmastossa. Tässä artikkelissa keskitymme erilaisiin ymppäysmenetelmiin ja kerromme, mitä kunkin menetelmän kohdalla tulee ottaa huomioon.

VAIHE 1: Valitse kasvualusta

Tukit voidaan kaataa mihin aikaan vuodesta tahansa. Parhaat tulokset saadaksesi, suosittelemme kuitenkin kaatamaan puun, kun se on lepotilassa (myöhään talvella/varhain keväällä) ja ennen kuin silmut ovat puhjenneet. Katko tukit metrin pituisiksi. Sienirihmasto käyttää mahlaa ja kosteutta ravinnokseen kolonisaation aikana. On suositeltavaa jättää tuoreet tukit lepäämään ainakin kahdeksi viikoksi ennen ymppäystä. Voit käyttää myös kantoja, mutta ne voivat saada paljon aurinkoa ja kuivua tai alkaa versoa ennen kuin rihmasto alkaa kasvaa. Valitse kantoja, jotka ovat hyvin varjossa, eivät verso ja ovat korkeintaan kolmen kuukauden ikäisiä.

Älä anna puun kuivua. Jos näet puussa suuria halkeamia (pystyt työntämään euron kolikon suurimpiin halkeamiin), voit upottaa tukit veteen 24-36 tunniksi ja antaa niiden kuivua päivän ajan ennen ymppäystä.

Tammi, koivu, vaahtera, haapa ja muut kovat puut sopivat parhaiten. Älä käytä havupuita (mänty, kuusi, jne) sienten kasvatukseen, koska ne sisältävät monia sieniä haittaavia hartseja. Sammal ja jäkälä eivät häiritse sieniäsi. Tukkien tai kantojen kuoren tulisi olla ehjä.

VAIHE 2: Valitse sienet

Alla olevassa taulukossa on lista yleisistä suomalaisista puulajeista ja sienistä, jotka Eric on ympännyt niihin.


Sienilajit Puulajit
Shiitake (Lentinula edodes) oak (tammi), birch (koivu), black alder (terva leppa)
Oyster (Pleurotus Ostreatus) aspen (haapa), willow (paju)
Nameko (Pholiota microspora) alder (leppa), birch (koivu), aspen (haapa)
Reishi / Lakkakääpä (Ganoderma Lucidum) oak (tammi), birch (koivu)
Elm oyster (Hypsizygus ulmarius) aspen (metsähaapa)
Chaga / Pakuri (Inonotus obliquus) Living birch (koivu)

Koska ei ole olemassa paljon aineistoa siitä, mitkä sienet toimivat missäkin puussa Suomessa, yllä oleva lista on Ericin valistunut arvaus siitä, mikä voisi toimia. Tee omia kokeiluja ja kerro meille mikä toimi ja mikä ei.

VAIHE 3: Ymppäys

Alla listaamme kolme erilaista ymppäysmenetelmää. Ne kaikki ovat melko yksinkertaisia mutta osa vaatii hieman erikoisempia työkaluja tai välineitä. Eric käyttää sahanpuruymppiä, mutta koska sitä on vaikeampi hankkia, on helpointa aloittaa puutapeilla. Puutappiympit säilyvät huoneenlämpötilassa jopa kuukauden. Voit säilyttää niitä jääkaapissa kuusi kuukautta.

Työskentelypaikan valmistelu

Ericin työskentelypaikalla oli kolme tukkipidikettä, pieni pöytä, sähkölevy vahan sulatusta varten ja baarijakkaroita ymppisäkkejä varten. Eric käyttää sulattaa vahan niin, että alapuolella on vettä ja yläpuolella mehiläisvahaa ja pitää vahan 70-80 celsiusasteen lämpötilassa. Näin se ei pala tai tartu kattilaan. Kolme pidikettä mahdollistaa kolmen rinnakkaisen työvaiheen tekemisen. Kun kolmas tukki on vahattu, ensimmäisen tukin vaha on kuivunut. Jos auttamassa on useita henkilöitä, yksi noutaa tukit, poraa reiät, lisää nimilaput valmiisiin tukkeihin ja pinoaa ne. Kaksi henkilö ymppää reikiä (pullonkaula tehtävä joka vie eniten aikaa) ja yksi henkilö suojaa ympätyt reiät vahalla.

Ymppäysmenetelmät

Ymppitapit

Tämä menetelmä vaatii vähiten työvälineitä ja sopii erittäin hyvin aloittelijoille. Se ei kuitenkaan ole menetelmistä nopein.

TARVITTAVAT VÄLINEET

 • ymppitappeja
 • 8,5 mm tai 9 mm poranterä, jossa ilmastointiteipistä tehty stopperi 35 mm etäisyydellä kärjestä tai erityinen sieniporanterä
 • porakone, yleensä johdollisilla on korkeampi kierrosnopeus kuin akkukäyttöisillä
 • kumi- tai puunuija
 • mehiläisvahaa, puutarhavahaa, tuorekelmua tai ilmastointiteippiä reikien sulkemiseen
 • harja tai lasta vahan levitykseen

MENETELMÄ

Poraa reiät korkeintaan 10 cm etäisyydelle toisistaan ja säännönmukaiseen ”timanttikuvioon” ympäri tukkia. Neljä riviä reikiä tukkia kohti riittää, paitsi jos tukkisi ovat todella suuria. Jos ymppäät kantoja reiät pitäisi porata pitkin kehää kannon päälle kuoren ja ytimen välille, pintapuuhun eli mantoon.

Puhtain käsin ota pussista tappi ja aseta se reikään. Jos se  tuntuu ahtaalta, iske sitä varovasti nuijalla, jotta se uppoaa reikään. Tapin pään ei pitäisi jäädä näkyviin kolon ulkopuolelle. Älä jätä yhtään porattua reikää tyhjäksi.
Sulje ympätyt reiät vahalla, tuorekelmulla tai teipillä. Tämä auttaa säilyttämään kosteuden ja estämään loisten ja kilpailevien sienten pääsyn puuhun.

Hensleyn moottorisaha- / ilmastointiteippimenetelmä

Eric näytti myös tämän todella hienon menetelmän, jonka hän oppi Kentuckyssä itseltään herra Hensleyltä.

TARVITTAVAT VÄLINEET

 • sahanpuruymppiä
 • moottorisaha (mieluiten kevyt/sähkökäyttöinen, Eric käyttää kasviöljyä ketjussa minimoidakseen saastumisriskin)
 • ilmastointiteippiä

MENETELMÄ

Sahaa 1 cm levyinen viilto noin 5 cm päähän tukkien päästä noin ¾ matkalle tukin ympäri ydinpuun alkuun asti muutaman sentin syvyyteen. Jos ymppäät kantoa, sahaa risti kannon pintaan.
Painele sahanpuruymppi viiltoon.
Sulje viilto vahalla tai ilmastointiteipillä.

Japanilainen menetelmä

Tämä yleisimmin käytetty menetelmä siitakkeiden ulkoviljelyssä eri puolilla maailmaa. Eric käytti tätä ymppäysmenetelmää suurimpaan osaan tukeistaan.

TARVITTAVAT VÄLINEET

 • sahapuruymppiä
 • kevyt kulmahiomakone teräsadapterilla ja 12 mm sieniporanterällä
 • sahanpuruympin täyttötyökalu
 • mehiläisvahaa ja paksu harja sen levittämiseen
 • metalli/muovikylttejä ja vedenkestävä tussi tukkien merkitsemiseen. Eric käytti vanhoja verhoja ja leikkasi ne 10 cm kappaleiksi

MENETELMÄ
Poraa neljä riviä reikiä koko tukin matkalle. Reikien pitäisi olla noin 10 cm etäisyydellä ja muodostaa “timantti”kuvio.
Täytä reiät sahanpuruympillä. Reikien ei tarvitse olla kokonaan täynnä, koska vaha pysyy paremmin, jos reiässä on noin 5 mm tyhjää tilaa.

Täytä reiät runsaalla sulalla vahalla ja anna sen jäähtyä ja kovettua. Jos haluat voi myös käyttää sitä vahingoittuneeseen kuoreen ja oksankohtiin.
Kirjoita nimikyltteihin sienen ja kannan nimi, puutyyppi ja vuosi.
Pinoa tukit noin 5×5 tukin kokoisiin neliöihin kolmeen tasoon. Älä tee pinoista liian korkeita, etteivät ne romahda talvella. Lisäksi kosteus on suurempi lähempänä maata. Eric käyttää kahta männynoksaa/tukkia estämään pohjakerroksen tukkien osumisen maahan. Se voisi houkutella muita sieniä tukkien kimppuun.

Halutessasi: Tarkkaile tukkien kosteuspitoisuutta säännöllisesti. Jos se putoaa alle 30 %, niitä pitää kastella. Sen voi tehdä upottamalla veteen tai suihkuttamalla. Suojaamalla tukit hengittävällä peitteellä kosteus säilyy paremmin. Älä käytä muovipeitettä, koska se houkuttelee tukkeihin homeita tai bakteereja.

Odotus

Tukit ja kannot tarvitsevat 6-12 kuukautta ennen kuin rihmaston on vallannut puun. Kolonisaatioon vaadittava aika riippuu sienestä, puutyypistä ja tukin koosta. Pienemmän halkaisijan tukit täyttyvät nopeammin kuin verrattuna suurempiin.

Onnea sienten kasvatusprojekteihin!

Jatkossa päivitämme tietoa siitä, miten erilaiset menetelmät, kasvualustat ja sienikannat menestyvät. Haluamme lisätä ja jakaa tietoa siitä, mikä toimii Suomessa sienten ulkoviljelyssä. Ota yhteyttä meihin, liity Myco Hacklab Finland -ryhmään tai lähetä Ericille sähköpostia. Voit tilata ymppitappeja ja muita työkaluja Helsienen verkkokaupasta.

Resources / Further reading

Myco Hacklab Finland

Cornell University research on log cultivation

Erkki Pöytäniemi’s Blog: Iso-Orvokkiniitty

https://www.fieldforest.net